Home

Achtergrond 186 x bekeken

Noordzee warmt Scheveningse huizen op

Het water uit de Noordzee gaat vanaf april als warmtebron dienen voor bijna achthonderd woningen in Scheveningen.

Het gebruik van aardgas wordt daarmee overbodig en volgens het ingenieursbureau Deerns brengt dit een CO2-reductie van 50 procent met zich mee.

Het project past in het streven van de gemeente Den Haag om de stad halverwege deze eeuw CO2-neutraal te maken. Een woordvoerster van het ingenieursbureau uit Rijswijk noemde de gebruikte techniek vandaag "bijzonder vernuftig''.

De nieuwbouwwoningen hebben geen aansluiting op het aardgasnet, maar worden op temperatuur gebracht door warmte dat uit zeewater is onttrokken. "In de winter is het zeewater warmer dan de buitentemperatuur en het hoeft dan slechts een paar graden opgewarmd te worden voor een lekkere temperatuur in huis'', aldus de zegsvrouw.

De warmte van het zeewater wordt overgebracht op het leidingnet in de Scheveningse wijk. Via vloerverwarming verspreidt het opgewarmde water zich door de huizen. In de zomer is het zeewater koeler dan de omgeving, zodat de bijna achterhonderd woningen er in deze maanden mee gekoeld kunnen worden.

Volgens de woordvoerster van Deerns zijn de kosten van dit systeem voor de Scheveningers vergelijkbaar met een aansluiting op het aardgasnet. Bijkomend voordeel is dat de in zeewater opgeslagen warmte "een onbeperkte bron van warmte is'', aldus de zegsvrouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.