Home

Achtergrond 335 x bekeken 2 reacties

'Nederland te klein voor productie bio-ethanol'

Nederland is te klein om succesvol bio-ethanol te produceren. Dit zei Han van Veen, directeur van Holland Malt BV vandaag op de bijeenkomst van LTO Noord in Groningen.

Volgens Van Veen heeft de teelt van brouwgerst in Nederland een gouden toekomst. "Voorlopig blijft de premie voor brouwgerst hoog."

De directeur van Holland Malt, het samenwerkingsverband tussen Agrifirm en bierbrouwer Bavaria meent dat de Nederlandse akkerbouwer zich niet meer moet richten op het verbouwen van gewassen voor biobrandstof. Nederlands is simpelweg te klein."Voor de productie van bio-ethanol is een groot areaal nodig. Als je moet concurreren met de Verenigde Staten en Brazilië, kun je dan tegen dezelfde kostprijs produceren?"

In de teelt van producten met een kwalitatieve toegevoegde waarde, ziet hij een beter perspectief. Volgens Van Veen neemt de vraag naar brouwgerst de komende tijd alleen maar toe. Door slechte oogst van de afgelopen jaren ondermeer in het buitenland, is er geen buffer meer. Er wordt daarom een premie van 70 tot 80 euro per ton brouwgerst gegeven. Van Veen voorspelt dat deze hoge premie voorlopig nog wel even blijft. "Totdat de tekortsituatie verdwenen blijkt te zijn."

Hoewel de teelt van brouwgerst intensiever is dan die van voedergerst, maakt de hoge premie deze moeite volgens Van Veen meer dan goed. "Nederlandse akkerbouwers moeten brouwgerst omarmen."

Olga Hoekstra

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arend

  Als de mensen bier willen blijven drinken,moet de prijs van de brouwgerst eerst nog maar wat omhoog.
  Twintig jaar lang beneden kostprijs gerst telen moet nu worden terug verdient.en anders de vergister maar in.

 • no-profile-image

  bier

  Als de wereld een beetje wil blijven draaien moeten de zeilen behoorlijk bijgezet worden en moet er behoorlijk wat landbouwgrond bij komen om voldoende voedsel en genoeg massa voor biobrandstof/energie te produceren.
  Voorlopig maar even stoppen met goede cultuurgrond terug te geven aan de natuur? (veranderen in modder en plassen met muggen en knutten)

Of registreer je om te kunnen reageren.