Home

Achtergrond 198 x bekeken 4 reacties

'Natuurfotografen verantwoordelijk voor dood vosje'

Nationaal Park De Hoge Veluwe gaat natuurfotografen nadrukkelijk aanspreken op hun gedrag om te voorkomen dat zij dieren tam maken ten gunste van een mooi plaatje.

Dat heeft directeur Seger van Voorst tot Voorst van het park vandaagag gezegd. Het tam maken is gevaarlijk, omdat het toch wilde dieren blijven. Een beheerder heeft geen andere keuze dan het tamme beest af te maken. Het park moest oudejaarsdag een vosje afschieten omdat het te tam was. Ook afgelopen zomer moest om dezelfde reden al een vosje worden afgemaakt.

Volgens Van Voorst tot Voorst waren het zogenaamde natuurfotografen die het beestje regelmatig voerden, waardoor het tam werd. Zodoende konden de fotografen betere foto's maken. "In een paar weken tijd werd het dier zo tam dat hij bij wijze van spreken op schoot kwam zitten.''

Twee weken geleden kroop het vosje bij mensen in de auto. Ook liepen er regelmatig kinderen in de buurt bij het tamme beestje, waardoor de situatie niet meer verantwoord was.

Volgens de directeur is het bij wet verboden dieren bij te voederen. "Maar dat gebeurt in het geniep.'' Behalve dat het park actiever op fotografen zal letten, zal het ook eerder ingrijpen wanneer weer een wild dier tam gemaakt wordt. Afschieten is dan de enige optie; wilde dieren kunnen niet gevangen worden, ook al zijn ze niet meer mensenschuw.

Van Voorst tot Voorst zegt dat ook herten tijdens de bronstijd worden 'lastiggevallen' door natuurfotografen.

Bij monde van voorzitter Eric Bergmeester van het overkoepelende Natuurfotografen Verbond Nederland (NVN) zeggen de natuurfotografen dat het niet uitsluitend fotografen zijn geweest die het bewuste vosje op de Veluwe voerden en er foto's van maakten. "Dat waren ook dagjesmensen.''

Volgens hem is het door internet steeds sneller bekend waar een tam of bijzonder dier te zien is en komen mensen er dan en masse op af. "Wij gaan op een verantwoorde manier te werk. Je moet dieren niet afhankelijk maken, we fotograferen ze het liefst zo natuurlijk mogelijk.'' Volgens Bergmeester blijven professionele fotografen dan ook achter de kijkschermen als ze foto's maken van herten in de bronstijd en voeren ze geen wilde dieren.

Met het Nationaal Park vindt de Partij voor de Dieren dat voorlichting een goede manier is om te voorkomen dat dieren te veel aan mensen gewend raken. Volgens Lieke Keller, directeur van het partijbureau, worden te tamme dieren om de verkeerde reden afgemaakt. "De dieren zouden ziekten verspreiden, maar dat valt volgens ons wel mee. De vossen worden gedemoniseerd.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Verschrikkelijk....weer een vosje minder.
  Nu de wilde zwijnen nog!!

 • no-profile-image

  thieme

  De vossen worden gedemoniseerd ????? Hahahaha altijd lachen met die pvdd.

 • no-profile-image

  hendrikus

  waarom dit vosje niet eerder afgeschoten [trouwens ,heb je in wintermaanden ook nog vosjes]

 • no-profile-image

  G.peters

  Wat is het jammer dat de wilde zwijnen niet wat tammer worden.Dan kunnen er nog meer diepvriezen gevuld worden met dit lekkere vlees.Er wordt tegenwoordig ZOVEEL ophef gemaakt,over een dood vosje,maar ook hier zijn er veels te veel van.Als er maar eens Rabius uit breekt,dan zijn er geen JAGERS genoeg.Ga maar net zo lang door tot u een binnenlandse oorlog krijgt.U kunt er op wachten,voorberijdingen zijn in volle gang,en dat wordt tijd ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.