Home

Achtergrond 170 x bekeken 1 reactie

Natuur staat uitbreiding glastuinders in de weg

Uitbreiding van het glastuinbouwgebied de Koekoekspolder in de gemeente Kampen lijkt niet mogelijk, blijkt uit onderzoek van de provincie Overijssel.

De polder is tussen 2011 en 2014 volgebouwd en verdere uitbreiding leidt tot aantasting van cultuurhistorische waarden.

Voor verdubbeling van de glastuinbouw met 250 hectare is naar de ernaast gelegen polder Mastenbroek gekeken. Deze middeleeuwse polder is echter Nationaal Landschap, bekend om het weidse uitzicht. Vergroting van het kassengebied in het Flevolandse Luttelgeest blijkt haalbaarder, aldus het onderzoeksrapport.

In het rapport wordt erkend dat het uitblijven van verdere mogelijkheden voor de Koekoekspolder waarschijnlijk leidt tot vertraging van de glastuinbouw in dit gebied. Ondernemers zullen zich minder snel in dit gebied vestigen omdat uitbreiding in de toekomst onzeker is. Ook bedrijven die al eerder interesse in het tuinbouwgebied hebben getoond, zullen opnieuw een afweging maken.

Gedeputeerde Staten hebben voorlopig ingestemd met de conclusies van de onderzoekers. Na overleg met betrokken organisaties in het gebied neemt het pas een definitief standpunt in over uitbreiding van glastuinbouw in de regio.

De Koekoekspolder is een van de locaties die door Den Haag is aangewezen als ontwikkelgebied voor glastuinbouw. Dit omdat in Zuid-Holland de glastuinders met ruimtegebrek kampen. De Koekoekspolder is het enige kassengebied in Overijssel.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    wilco

    vanwaar de kop 'natuur staat iets in de weg'? u schrijft alleen over cultuurhistorie en landschapsschoon als redenen om op een andere plaats te zoeken. Dat zijn andere redenen dan natuur. U lijkt zich te bezondigen aan tendentieus te schrijven, mogen we daarvan verder verschoond blijven? Dank u!

Of registreer je om te kunnen reageren.