Home

Achtergrond 200 x bekeken

NVM: huizenmarkt stagneert

De huizenmarkt stagneert. Voor het eerst sinds lange tijd worden er minder woningen verkocht.

De markt wordt afgeremd door een tekort aan betaalbare woningen. Dat meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vandaag.

In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar werd 3 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode in 2006. De zogenoemde verkoopquote (het aantal verkochte woningen als percentage van het aanbod) daalde met 2,3 procentpunt naar 26,4 procent en kwam daarmee op het laagste niveau in zes jaar.

Het aantal te koop staande woningen nam toe, met 7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Woningen staan ook langer te koop. Gemiddeld is die tijd 78 dagen, eveneens een toename met 7 procent.

De makelaarsvereniging signaleert dat vooral lagere inkomens moeilijker aan een woning komen. "De onderkant van de markt krijgt de rekening van de afnemende betaalbaarheid langzamerhand gepresenteerd. Juist deze groep kopers wordt ook zwaarder dan anderen geconfronteerd met andere aan de woning gerelateerde lasten, zoals OZB, verontreinigingsheffingen en energielasten. Die stijgen behoorlijk en wegen voor starters zwaarder dan voor doorstromers'', aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

Problemen zoals op de woningmarkt in de Verenigde Staten doen zich volgens de NVM in Nederland niet voor. De Amerikaanse situatie heeft wel een negatief effect op het vertrouwen van de Nederlandse consumenten. Huizenkopers zijn voorzichtiger geworden. "Als het in de VS regent, dan druppelt het ook hier'', zei Hukker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.