Home

Achtergrond 144 x bekeken

Minister kritisch over 'superkapitalisme'

De internationale concurrentie is zo scherp geworden dat ondernemingen het zich niet langer kunnen veroorloven extra rekening te houden met milieu en sociale rechtvaardigheid.

Ze zitten meer dan tien of twintig jaar geleden vast aan consumenten die de laagste prijzen eisen voor hun produkten en aan geldschieters die alleen tevreden zijn met de hoogste rendementen.

Die stelling betrok Robert Reich, voormalig minister van Sociale Zaken in de Amerikaanse regering van Bill Clinton, toen hij gisteren in Den Haag debatteerde over zijn nieuwste boek "Superkapitalisme'' met minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken.

Reich pleitte voor belastingprikkels en wetgeving om ondernemingen aan te zetten tot maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Van der Hoeven meende dat Reich "cynisch'' is over mvo.

De CDA-bewindsvrouw wees erop dat de globalisering Nederland veel economisch voordeel heeft gebracht. Tegelijkertijd ziet Van der Hoeven juist dat de steun van burgers aan de milieubeweging is toegenomen en dat er steeds meer aandacht is gekomen voor dierenwelzijn.

Gespreksleider Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, hield Reich voor dat hij niet alleen te negatief is over mvo, maar dat hij bovendien te hoge verwachtingen heeft van wetgeving. Rinnooy Kan wees op het succes van vrijwillige afspraken tussen de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven over het milieubeleid.

Reich zei er begrip voor te hebben dat een klein land als Nederland met zijn open economie niet op nationaal niveau maar via internationale organisaties probeert te komen tot beleid om ondernemingen aan te zetten tot meer verantwoord gedrag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.