Home

Achtergrond 169 x bekeken

Meer rechten voor huurders

Huurders krijgen meer rechten. Bij de renovatie of sloop van hun woning, kunnen zij in de toekomst een sociaal plan van de verhuurder eisen, waarin bijvoorbeeld tijdelijke huisvesting en compensatiegeld geregeld wordt.

Dat heeft minister Ella Vogelaar voor Wonen gisteren toegezegd in de Tweede Kamer. De komende maanden bepaalt Vogelaar welke elementen het sociaal plan moet bevatten.

De bewindsvrouw komt verder voor de zomer met een regeling om huurders van een particuliere verhuurder recht te geven op een vaste verhuisvergoeding als hun woning wordt opgeknapt. Voor huurders bij woningcorporaties bestaat zo'n regeling al.
Vogelaar gaat verder met organisaties van verhuurders overleggen hoe de overlast van bijvoorbeeld herrieschoppende buren teruggebracht kan worden. Volgens haar hebben verhuurders op dit moment genoeg instrumenten voor handen, maar maken zij daar niet altijd gebruik van.

Zo kunnen verhuurders een dossier bijhouden van problemen die lastpakken veroorzaken. Op die manier wordt het gemakkelijker om hen bijvoorbeeld via de rechter aan te pakken.

Daarnaast gaat Vogelaar een landelijke geschillencommissie instellen die uitspraken kan doen over conflicten tussen huurders en verhuurders. Als laatste nieuwe regeling die de positie van huurders moet versterken moeten woningcorporaties in hun jaarverslag gaan verantwoorden hoe zij met klachten van huurders zijn omgegaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.