Home

Achtergrond 438 x bekeken

Meer komkommers door Clavibacter in tomaat

Tomatenteler Pieter van Gog in Helmond heeft besloten komkommers aan de hoge draad te zetten in de 27 hectare die voor tomaten waren bestemd.

Van Gog is een van de getroffen tomatentelers die planten van het ras 'Bizarr' van Seminis hadden besteld. Behalve de planten van Bizarr (voor 13 hectare) zijn ook die van het ras Dolores (voor 14 hectare) vernietigd op last van de PD, omdat ze bij plantenkweker Holland Plant in dezelfde afdeling stonden en er mogelijk kruisbesmetting is opgetreden.

Het is voor de derde keer in tien jaar dat Van Gog via uitgangsmateriaal Clavibacter op zijn bedrijf heeft gekregen."Dit zijn risico's die in deze tijd echt niet meer mogen bestaan”, vindt Van Gog. Hoe groot de schade nu zal bedragen, kan hij nog niet overzien. Maar het is niet ondenkbaar dat de toename van het komkommerareaal met bijna vijf procent invloed zal hebben op de prijzen.

Maar nu nog tomaten planten heeft ook geen zin meer. "Tegen de tijd dat ik dan in productie kom, loop ik al tien euro per vierkante meter achter. Bovendien heb ik te maken met vaste personeelskosten en contracten voor gasafname en elektriciteitsteruglevering."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.