Home

Achtergrond 241 x bekeken

'Meer aandacht voor EU in onderwijs'

De Europese Unie staat niet op zichzelf, maar is overal in het dagelijks leven.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) wil dat scholen meer aandacht aan de Europese samenwerking gaan besteden om jongeren van die boodschap bewust te maken, zei hij vandaag op het Pierson College in Den Bosch. Daar presenteerde hij het themapakket 'Europa in Beweging'.

Het Cito heeft de methode voor de onderbouw van het middelbaar onderwijs ontwikkeld, met een subsidie van 350.000 euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In verschillende vakken komt Europa aan de orde. Zo maken leerlingen voor de geschiedenisles een website over Poolse immigranten in Nederland en volgen ze bij economie twee meiden die na hun examen een jaar in een ander Europees land gaan werken.

"Dat vind ik het leuke aan deze methode'', aldus Timmermans. "Het is niet één vak Europa, maar laat juist goed zien dat Europa overal is.''
Bewustwording, daar is het Europeaan Timmermans om te doen. "Mensen mogen kritisch zijn of positief, dat maakt me geen bal uit. Als ze maar op de hoogte zijn.''

Judith Eigeman en Juliette Wendt uit 2 havo/vwo van het Pierson College zeggen zelf nog niet zo veel te weten over de EU. ,,Het gaat wel eens over Europa, bijvoorbeeld bij geschiedenis. Maar dan draait het vooral om de landen zelf'', zegt Judith. Juliette merkt vooral iets van de EU als ze met vakantie gaat.

Met de aandacht voor Europa gaat het inmiddels de goede kant op, vindt de staatssecretaris. Ondanks de "soms wat zurige of chagrijnige houding'' van bevolking en media. "Ik merk dat er een tegenreactie in opkomst is. In het onderwijs en het bedrijfsleven is er veel enthousiasme voor Europa. Ik denk dat 2008 wel eens een kanteljaar zou kunnen worden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.