Home

Achtergrond 169 x bekeken

Mauritanië vindt schrappen rally onzin

Het afgelasten van de Dakar Rally is totaal niet gerechtvaardigd. Dit zegt de Mauritaanse minister van Buitenlandse Zaken Babah Sidi Abdallah.

De organisatie van de rally besloot vandaag helemaal van het evenement af te zien 'om veiligheidsredenen', hiertoe aangespoord door de Franse autoriteiten.

"Geen enkel nieuw element rechtvaardigt de zorgen die door de Franse organistoren naar voren worden gebracht. Wij hebben alle veiligheidsmaatregelen getroffen om de rally zonder incidenten door Mauritanië te laten gaan'', aldus de bewindsman. Acht etappes van de rally zouden in Mauritanië in het westen van de Sahara zijn.

De Franse regering en de organisatie van de rally van Lissabon naar Dakar zien echter een terroristische dreiging tegen het evenement in Mauritanië. Daar werden eind december vier Franse toeristen vermoord, kennelijk door Noord-Afrikaanse extremisten, maar de viervoudige moord is nog niet opgelost.

Een in Mali aangehouden verdachte in deze zaak is een Algerijn die behoorde tot de terroristische GSPC (Salafistische Groep voor Prediking en Strijd). Deze voorheen vrijwel exclusief Algerijnse club extremisten noemt zich tegenwoordig 'de Tak van al-Qaeda in de Islamitische Maghreb'. Deze poogt ook buiten Algerije in Noord-Afrika aanslagen te plegen.

De Mauritaanse autoriteiten hebben negen mensen aangehouden sinds de moordpartij op 24 december in het zuiden van het land. Eerst stelden ze dat het om een gewone misdaad ging, maar vervolgens brachten ze naar buiten dat twee van de drie hoofdverdachten leden van de GSPD moeten zijn geweest. Maar later stelden de Mauritaanse onderzoekers toch dat allerlei criminele motieven een rol kunnen hebben gespeeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.