Home

Achtergrond 387 x bekeken

Ledenverlies bij DOC Kaas

Bij DOC Kaas in Hoogeveen (Dr.) hebben circa 125 leden voor afgelopen 1 oktober het lidmaatschap per 31 december 2007 opgezegd.

Over deze opzegtermijn en het betalen van een schadevergoeding loopt nu een conflict tussen de opzeggers en DOC Kaas. Volgens de statuten van het bedrijf is de opzegger bij deze manier van opzeggen een schadevergoeding verschuldigd van 4 procent van het gemiddelde melkgeld in de laatste 5 jaar.

Is de opzegtermijn langer dan een jaar, dan hoeft de opzegger niets te betalen. Afgelopen december hebben de opzeggers een brief ontvangen met daarin de statutaire eis tot schadevergoeding. Kort daarna volgde de factuur met het berekende bedrag.

Advocaat Dinant te Biesebeek in Zwolle vertegenwoordigt 110 van de opzeggers. Namens deze groep heeft hij een kort geding aangespannen. Dat vindt plaats op 29 januari in Assen. Te Biesebeek bestrijdt de rechtmatigheid van de schadevergoeding die inmiddels bij boeren die niet hebben betaald is verrekend met het melkgeld van december.

Volgens Jannes Oosterveld, directeur van DOC Kaas, staat de regeling al jaren in de statuten en is die gebaseerd op het uitgangspunt van solidariteit in de coöperatie. Van een aanbod van DOC om de schadevergoeding toe te lichten heeft Te Biezebeek niet gebruikgemaakt. DOC ziet de uitkomst van het kort geding met vertrouwen tegemoet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.