Home

Achtergrond 311 x bekeken 2 reacties

'Landelijke aanscherping residunorm agf in stapjes'

Handelskoepel FrugiVenta pleit voor landelijk overleg tussen handel, supermarkten en telers over aanscherping van inkoopnormen voor residuen bij groente en fruit.

Directeur Willem Baljeu zegt dat in reactie op de stap van Lidl en Aldi om los van elkaar strenge inkoopnormen te gaan hanteren. Volgens Baljeu is er een grote verscheidenheid aan inkoopnormen in Duitsland, die nu ook naar Nederland dreigt over te slaan. Dat maakt het onwerkbaar voor handel en teelt. "Bij de één mag je maximaal één residu terugvinden, anderen gaan uit van drie tot vijf. Het is een onding."

Supermarktkoepel CBL zegt wel te willen praten over het nieuwe voorstel van FrugiVenta. Komende week heeft CBL met de leden gesprekken gepland over de residuproblematiek. Wel zegt CBL dat de handel de problemen over zichzelf heeft afgeroepen.

"De handel is er nog steeds niet in geslaagd het probleem van overschrijdingen op te lossen. Onze leden worden daar dood en dood moe van", zegt Marc Jansen, hoofd kwaliteit en consument van het CBL. Ook Milieudefensie zegt een harmonisatie van de extra eisen van supermarkten voor te staan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H.Vereecken

  Geacht;

  Wij als nederlands fruittelers die via de veiling verkopen zijn toch allemaal gecetificeerd volgends GLOBAL waarom moet er nog een extra controle ?

 • no-profile-image

  Peter van Asseldonk

  Mensen zie die aangescherpte normen niet als een bedreiging, maar als een kans om de buitenlandse concurrentie weren. Ik als champignonkweker ben hier erg blij mee. Op deze manier kunnen wij eindelijk concureren tegen de Poolse champignons. Voor ons een heel grote kans. Wij leveren aan Frihol in Buhl en hebben getekend dat wij aan die scherpere Duitse normen voldoen.
  Vele andere landen hebben hier grote problemen mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.