Home

Achtergrond 430 x bekeken

Laatste bieten toch nog goed gerooid

De laatste suikerbieten van Johan Laurijsse uit De Heen gaan van het land.

"Zo laat waren we nog nooit", zegt Laurijsse. Dat er nog in het nieuwe jaar wordt gerooid, komt doordat de suikercampagne in de Suiker Unie-fabriek in Dinteloord langer doorgaat dan normaal. Waar de aanvoer normaal rond de kerstdagen eindigde, gaat deze nu tot half januari door. Zo hoefde Laurijsse ook pas deze maand te leveren. Eigenlijk is hij dus precies op tijd, al adviseert Suiker Unie elk jaar om vooral voor de vorst te rooien. Het bietenverlies kan daardoor namelijk groot zijn. Toch ging het rooien Laurijsse goed af. "De grond is zacht." Hij realiseert zich dat hij geluk heeft. "Het vorstrisico was groot, maar het is met een sisser agelopen. De suikergehaltes in deze streek zijn prima." Foto Marcel Bekken

Een keurmeester bekijkt een van de vele kippen tijdens de keuring voor de kleindierententoonstelling in Zuidlaren. In de Prins Bernardhoeve wordt tot en met zaterdag de 29e Noordshow gehouden. Dit jaar zijn er ruim 11.000 dieren te bewonderen, waaronder honderd kippenrassen. "We waren altijd al de grootste kleindierenshow van het land, maar we zijn dit jaar weer gegroeid", weet Anne Pilat van de organisatie. "Er zijn ruim duizend dieren meer dan vorig jaar." De organisatie verwacht 12.000 tot 15.000 bezoekers. Foto ANP

André Jansen van loonbedrijf gebroeders Van Huet in Duiven is met de laatste wintertarwezaaiklus bezig. In Nederland is veel meer zaaitarwe gezaaid dan in voorgaande jaren. Nog meer zelfs dan eerder dit seizoen werd voorspeld, zo blijkt uit de reactie van Ko Francke, verkoopleider bij CZAV. "Ik dacht dat er 10 procent meer werd gezaaid, maar het lijkt richting 12 procent te gaan." Foto Frans Ypma

Op het Zuid-Hollandse strand bij Rockanje werden gisteren kerstbomen verbrand. De gemeente betaalde 50 eurocent per boom. Het aantal lag iets lager dan vorig jaar. Wellicht heeft dit te maken heeft met de traditie de boom tot Drie Koningen, 6 januari, te laten staan. Dit jaar gingen 2,8 miljoen kerstbomen over de toonbank. Foto ANP

De klok speelt nog steeds een hoofdrol op de Mechelse Veilingen in België. De omzet van de veiling in Sint Katelijne Waver kwam vorig jaar 6 procent lager uit. Lagere middenprijzen gelden als belangrijkste oorzaak. Vandaag maakte de Belgische groenteveiling haar omzetcijfers bekend. Foto Mechelse Veilingen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.