Home

Achtergrond 186 x bekeken

La Niña bedreigt zuivelsector Nieuw-Zeeland

La Niña, de benaming voor kouder zeewater bij de evenaar, dreigt de zuivelsector van Nieuw-Zeeland de komende maanden ernstige schade te berokkenen.

Daarvoor waarschuwt de vooraanstaande wetenschapper Jim Salinger van onderzoeksbureau Niwa. Vooral melkveehouders op het Zuidereiland en op het westen van het Noordereiland zouden de dupe worden van La Niña, dat volgens weerdeskundigen volop in ontwikkeling is in de regio.

La Niña is een verschijnsel dat vaak optreedt na een El Niño. In beide gevallen is sprake van beïnvloeding van het klimaat door de temperatuur van het oceaanwater. De effecten van La Niña zijn volgens Salinger in Nieuw-Zeeland merkbaar tot eind april, begin mei.

Het grootste probleem voor de zuivelsector zou een gebrek aan regen zijn waardoor de weilanden van de genoemde gebieden uitdrogen.
In het verre noorden en in het oosten van het land daarentegen is de kans op overstromingen groter. In die gebieden kunnen bepaalde ziektes vaker optreden door de combinatie van hoge vochtigheid en warmte.

Ook in het seizoen 1998/1999 werd Nieuw-Zeeland getroffen door een La Niña. Dat zorgde voor een extreme droogte op het gehele Zuidereiland met forse economische schade. Salinger onderstreepte dat de melkveehouders in Nieuw-Zeeland kwetsbaar zijn omdat ze volledig afhankelijk zijn van regenval en geen irrigatiemogelijkheden hebben.

Rene Groeneveld

Of registreer je om te kunnen reageren.