Home

Achtergrond 519 x bekeken 10 reacties

LTO zet vraagtekens bij voorspelling melkprijs na 2015

De LTO-vakgroep Rundveehouderij heeft vraagtekens bij de voorspelling van eurocommissaris Mariann Fischer Boel, dat de melkprijs na 2015 op het niveau van begin 2007 uitkomt.

Fischer Boel deed die voorspelling afgelopen vrijdag. Siem-jan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep Rundveehouderij denkt dat er geen voorspelling over de melkprijs na 2015 te maken is.

"Door het wegvallen van de quotering in Europa is die melkprijs geheel afhankelijk van de prijsontwikkeling voor zuivelproducten op de vrije markt. We hebben ook niet voorzien dat de melkprijs in de tweede helft van vorig jaar zou sterk steeg", legt hij uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wj.mark

  Siem-jan ziet verdwijnen van quota al als vanzelfspr en zeer vele met hem .
  VEEHOUDERS denk eens in, een waterval van melk maakt een MEER , ja ik hoor je al ,ik denk niet goed .
  "Zal niet , wacht maar af .
  Ook anders denkenden denk eens aan een andere optie dan aan eigen belang!!!

 • no-profile-image

  gert

  FB heeft in de glazen bol gekeken

 • no-profile-image

  rene

  siemjan denkt
  ik praat maar gauw recht wat krom is .
  want siemjan als quotering eraf gaat en we weer volop produceren
  weet jij ook wel dat prijzen van melk zullen dalen
  maarja siemjan vind dat geen leuke boodschap als er over afschaffing word gediscusseert
  en probeert nu marianne boel te verbeteren
  laf om zo boeren op het verkeerde been te zetten

 • no-profile-image

  robbert V.

  Leve de vrije markt ! waar alléén vakbekwame bedrijfsleiders kunnen overleven. Bedrijfsleiders die een bedrijf kunnen besturen en laten groeien zonder oneerlijke financiele cadeaus van de europese belastingbetaler. En maar schreeuwen voor't behoud van het melkquotum en tegelijk janken dat ze quotum duur moeten aankopen. Beste melkveehouder, kom uit uw loopstoeltje en leer zelfstandig lopen !!!!
  Ik heb het gelukkig tijdig geleerd en me aangepast aan de vrije markt.

 • no-profile-image

  mathe

  helemaal mee eens, als de melkveehouders heel hard gaan sputteren of massaal opstappen gebeurt er pas iets met de melkprijs (kijk maar bij campina).
  Verder kijken de fabrieken gewoon naar elkaar; verlaagt Friesland Foods, dan verlaagt Campina ook.
  Dus het flauwekulverhaal dat campina aan zijn melkveehouders ophangt van dat zij de prijs uitbetalen die ze kunnen is gewoon ronduit onzin.
  Ze betalen gewoon niet meer dan een andere fabriek, zo houden ze nog meer geld over om in één of andere fabriek in ver-weggie-stan te kopen.
  In plaats van extra melkgeld aan de leden te betalen

 • no-profile-image

  vrije fruitboer

  Ik zie jullie gejammer aan, ik wil jullie eraan herinneren dat een gestuurde economie niet werkt, hoe jammer dat het in sommige ogen ook is! We hebben gezien hoe het communisme in "89 gevallen is, hoe kunnen jullie ( melkveehouders) zo dom zijn om te denken dat jullie op je eentje in de E.U. een beschermde melkprijs ( die op een afgedwongen quotum gebaseerd is) te realiseren? Wereldwijd is de melkprijs allang vrijgegeven, m. n. in de V.S en Canada en vergeet a.ub. Zuid -amerika niet!. We leven nu in 2008 en niet meer in 1955, ik weet net zo goed als jullie dat de landbouw Europa weer op gang heeft moeten brengen na de oorlog, maar de consument die nu leeft heeft daar geen boodschap meer aan! Of jullie willen of niet: de vrije markt komt er weer aan. Ik wil julie bij deze sterkte wensen want ondergetekende is aan vrije markteconomie gewend tegen wil en dank. Denk echt niet dat geleide economie werkt, mijn oude opa heeft mij altijd geleerd het volgende: je kan de markt niet dwingen, handel moet vrij zijn anders is het eenvoudig geen handel!

 • no-profile-image

  Arend

  Die voorspelling kan dat mens in brussel ook helemaal niet doen ze willen echter de prijs voor de boeren zo laag mogelijk houden anders krijgt de agrarische sector te veel macht.

 • no-profile-image

  Graats

  Niet waar Robbert.
  Marktregulering door o.a. quotering en toeslagrechten blijft noodzakelijk voor de sector omdat er op vele delen van de wereld buiten de EU bijna geen productievoorwaarden (o.a. dierwelzijn en milieu) zijn. Daar zonder bescherming tegen moeten concureren zou pas oneerlijk zijn. Daarom zijn het geen "oneerlijke financiele cadeaus van de Europese belastingbetaler".

  En dat jij het naar jou verwachting wél zou redden, zegt niets over de sector in de EU (misschien wél wat over het nest waar je in bent gevallen).

 • no-profile-image

  Graats

  Onzin Vrije Fruitboer. Wereldwijd kun je buiten de EU niet spreken van een vrijgegeven melkprijs. Dit is ook wel te verklaren. Zonder beschermende landbouwpolitiek blijft verregaande ineenstorting van agrarische prijzen en inkomens mogelijk. Bijvoorbeeld in Amerika, na de aanname van hun “Fair” (steun aan de landbouw snel en sterk beperken) in 1996. In plaats dat deze Fair een dramatische ommekeer in de landbouwpolitiek van de westerse landen bewerkstelligde, bereikten prijzen door de crisis in Zuidoost Azië in 1997 op de wereldmarkt voor landbouwproducten een historisch dieptepunt. De Amerikaanse landbouw raakte in een diepe crisis waarop het platte land er versneld dreigde te ontvolken. Tegen de bedoeling van deze Fair, werden de directe steunbedragen aan de Amerikaanse landbouw vanaf 1998 bijna verdubbeld tot 22 miljard dollar per jaar. In 2002 werd er de nieuwe landbouwwet getekend. Deze voorziet de volgende 10 jaar in de garantie dat er de steunbedragen aan de landbouw ten minste op dat niveau zullen worden gehandhaafd.
  Dus hoezo vrijgegeven handel!
  En bedenk dat de invloed van de prijs voor primaire voedselproducten (waaronder rauwe melk) op de uitgaven voor voedsel door de consument schromelijk wordt overschat. Het Europese landbouwbeleid heeft slechts invloed op 3% van de kosten van levensonderhoud voor de Europese burger.

 • no-profile-image

  Dirk

  siem jan moet niet kletsen maar inzien dat dit de gevolgen zijn van de afschaffing qoutum Dat heb je ervan dat je voor afschaffing van het qoutum bent Het zou lto sieren om voor behoud van het qotum te zijn Maar ja bonzen binnen lto beslissen dit dat boeren voor weinig moeten werken en pure kapitaalsvernietiging

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.