Home

Achtergrond 182 x bekeken 2 reacties

LTO: meer ruimte voor innoverende veehouders

LTO wil meer experimenteerruimte voor innoverende boeren. De organisatie wil de problematiek van de innoverende veehouders nadrukkelijk op de agenda zetten.

Dat schrijft voorzitter Annechien Ten Have van de vakgroep varkenshouderij van LTO in haar weblog. Ten Have is op haar eigen bedrijf bezig met de ombouw van een gangbare stal naar een stal die voldoet aan de eisen van het concept ComfortClass. Zij loopt daarbij echter tegen het probleem aan dat de stal daardoor niet meer voldoet aan de Groen-Label-eisen.

"Je hebt dan onder de huidige regels de mogelijkheid om een proefstalstatus aan te vragen, maar de voorwaarde is dan dat je op vier verschillende locaties de emissiewaarden moet meten. Maar het gaat bij ons maar om één stal. Dus dat is onmogelijk", aldus ten Have. Door deze starre regels is het dus ook vrijwel onmogelijk om vernieuwende concepten voor de veehouderij te introduceren.

Ten Have heeft de problematiek aangekaart bij het ministerie. "Wat ik wil doen is deze problematiek aan de hand van mijn eigen case aan de orde stellen", aldus Ten Have. Zij hoopt dat deze week al eerste signalen zullen komen en dat er beweging in de zaak komt.

Ten Have benadrukt dat er veel meer veehouders zijn die innovatief bezig zijn maar door de starre oude regels vastlopen in hun innovatieve plannen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eric v Zutphen

  Ja terecht wat Achien opmerkt .maar niet alleen komt zo'n stal niet in aanmerking maar voldoed ook niet aan vamil zoals ik erachter kwam dat een stro stal voor zeugen ook niet voldoet aan vamil .wie investeerd in dierwelzijn
  krijgt de deksel op zijn hoofd,doordat je net niet aan de ammoniak maatlat voldoet.
  Laat de pvd zich hier maar mee bezighouden ipv vele onzin disscusie's
  Wie roept er de laatste dagen zo hard overdierenwelzijn !!!! laatste hiermaar eens oplossing voor bedenken.
  Dit is geen stimulans om te investeren in dierenwelzijn .
  ERic v Z te Z

 • no-profile-image

  gert

  ,,meer ruimte voor innoverende veehouders,, dan mag lto eerst de snoeischaar wel door de regelgeving houden,want je loopt er gegarandeerd in vast. Ja de agenda is gewillig.

Of registreer je om te kunnen reageren.