Home

Achtergrond 232 x bekeken

LEI onderzoekt afzetkansen biggen in Duitsland

Het instituut LEI onderzoekt de mogelijkheden om de afzetkansen voor Nederlandse biggen in Duitsland te vergroten.

De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) hebben opdracht gegeven voor het onderzoek. Het PVE wil in kaart hebben wat de sterke punten van de Nederlandse biggen zijn, en hoe die het beste aangegrepen en benut kunnen worden.

In de toekomst moeten steeds meer biggen de grens over. Het aantal vleesvarkensplaatsen blijft achter bij de ontwikkelingen in de zeugenhouderij.

Nederland exporteerde in 2007 ruim 5 miljoen biggen, waarvan er ruim 2 miljoen naar Duitsland gingen. De markt in Duitsland wordt steeds belangrijk omdat de eisen aan de duur van diertransport steeds hoger worden.

Duitsland importeerde vorig jaar in totaal 5,5 tot 6 miljoen biggen. Volgens de prognose stijgt het tekort tot 7 tot 8 miljoen. Denemarken is de belangrijkste concurrent op de Duitse biggenmarkt. De Denen leverden in 2006 al 3 miljoen dieren.

Het onderzoek behelst onder meer een enquête onder exporteurs. Behalve in Nederland gaat het LEI ook te rade bij afnemers in Duitsland. Het instituut wil een inschatting maken van de ontwikkeling van de Duitse sector. "Het is belangrijk om te weten, welk type varken de slacht- en vleessector op middellange termijn wil hebben", meldt het PVE in het Vee & Vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.