Home

Achtergrond 206 x bekeken

Koenders: rol voor Europa in Kenia

De Europese Unie moet een missie sturen naar Kenia om aan te dringen op een snelle oplossing van het conflict rond het presidentschap.

Dat zei minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders vandaag nadat hij een petitie in ontvangst had genomen van Ukea, een vereniging van Kenianen in Nederland.

Koenders vindt dat de tijd echt gaat dringen nu bemiddelingspogingen tussen president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga op niets zijn uitgelopen. Koenders ziet het liefst EU-buitenlandgezant Javier Solana afreizen naar Nairobi om vanuit Europa de druk op de ketel te houden. Hij heeft daarover vandaag contact gehad met EU-voorzitter Slovenië.

Ukea-voorzitter Willy Sagala had Koenders gevraagd druk te blijven uitoefenen op de partijen in Kenia om tot een oplossing te komen. Koenders zei zich hele grote zorgen te maken over de situatie in het Afrikaanse land.

"Die is buitengewoon fragiel nu de onderhandelingen zijn mislukt.'' Hij zou graag zien dat de partijen om de tafel blijven om tot overeenstemming te komen over de uitslag van de presidentsverkiezingen van 27 december. Odinga wil de overwinning van Kibaki niet erkennen omdat deze verkiezingsfraude zou hebben gepleegd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.