Home

Achtergrond 499 x bekeken 1 reactie

Koeien en schapen

We wilden alleen zoogkoeien houden. Na veel contacten met Baksische boeren sluiten we het houden van melkschapen bepaald niet meer uit.

Het koeienras dat hier voornamelijk gehouden wordt, is de Blonde d’Aquitaine. Het is een vleesras dat snel groeit. Koeien kunnen gewichten bereiken van meer dan 1.100 kilo, stieren meer dan 1.500 kilo. De dieren zijn te herkennen aan de lichte, tarwekleurige vacht. Het is een ras dat gewend is aan sobere voeding. Erg geschikt voor beweiding van de soms steile berghellingen in de Pyreneeën. Deze koeien passen goed in onze plannen.

Schapenkaas: fromage de brebis

Behalve koeien, houden de boeren hier schapen. De melk van deze schapen wordt gebruikt om kaas te maken: fromage de brebis. Voor het lammeren wordt 1 week uitgetrokken. Even aanpoten en weinig slapen. In het buurland Spanje worden de 3 tot 4 weken (!) oude lammeren gegeten, vooral rondom kerst en Pasen. Als de schapen lammeren hebben, worden de dieren maar een keer per dag gemolken en blijft er weinig melk over voor de kaas. Eigenlijk zagen we die schapen in eerste instantie niet zo zitten. Maar nu we meer van deze dieren weten en ze gezien hebben, sluiten we het houden van schapen nog niet uit.

Handen uit de mouwen

We zijn druk doende met het verzamelen van informatie om hier straks een bestaan op te bouwen. Het betekent vooral het verkennen van een ander leven. We komen niet alleen voordelen tegen, maar zeker ook nadelen. We wonen in een prettige omgeving en er liggen volop uitdagingen. Kennismaken met een ander land, een andere cultuur, en een andere taal leren is altijd interessant en bijzonder. Maar we moeten de handen flink uit te mouwen steken.
Een eerste bezoek aan de ‘Chambre d’Agriculture’ is achter de rug. Het volgende staat al gepland. En een goed gesprek met de burgemeester van Barcus staat ook nog op het programma. Gelukkig is het een vriendelijke, nog jonge man die openstaat voor initiatieven. Voor de verbouwing van de schuur worden de eerste prijsopgaven gemaakt.
Vrienden en familie hebben toegezegd in de vakantie te komen helpen. Er is nog zo veel te doen. Ik ben benieuwd hoe dat is, zo veel mensen over de vloer. Het lijkt me heel gezellig. Kunnen we vast oefenen in het ontvangen van gasten en het maken van ontbijtjes.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Fredie van Dijk

    Ook in Nederland kennen we de Blonde d'Aquitaine. Het grootste vleesveeras hier en we hebben inmiddels veel ervaring met het ras. Kijk eens op www.blondestamboek.nl voor informatie. Ik wens jullie veel succes daar in de bakermat van de Blondes.

Of registreer je om te kunnen reageren.