Home

Achtergrond 228 x bekeken

Klepcontrole boerderij blijft van kracht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijft bij levende export vanaf een veebedrijf voorlopig klepcontrole uitvoeren.

Reden hiervoor is dat Saveetra, Samenwerkende Veetransporteurs, onderdeel van Transport en Logistiek Nederland, eerst duidelijkheid wil ten aanzien van vier knelpunten in de concept herziene preventieregelgeving (ook wel: verzamelregelgeving). Dan pas wil Saveetra de ondertekende intentieverklaringen voor het kwaliteitssysteem Dierwaardig Vervoer naar de VWA sturen.

Saveetra herkent zich niet in het concept van de preventieregeling, waaraan de organisatie samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) en onder andere de Nederlandse Bond voor Handelaren in Vee (NBHV) heeft gewerkt. In de conceptregeling , opgesteld door het ministerie is de verplichting voor een eenvoudige wasplaats bij veehouders weggevallen.

Deze verplichting zat nog wel in de bestaande preventieregeling die nu nog van kracht is. Ook mist Saveetra in de conceptregeling de verplichte aflevervoorziening voor dieren bij veehouders. Daar heeft het zich naar eigen zeggen altijd sterk voor gemaakt.

De betrokken partijen hebben inmiddels wel weer contact gehad. In de loop van januari verwachten Saveetra en het ministerie met elkaar tot een overeenkomst te komen. De belangenorganisatie heeft vier speerpunten, waaronder de eis van de eenvoudige spoelplaats bij veehouders.

De NBHV, die samen met Saveetra de gesprekken met het ministerie voerde, is onaangenaam verrast. "Het gaat om twee verschillende zaken: het kwaliteitssysteem transportsector én de preventieregeling", reageert voorzitter Piet Thijsse. De bond overweegt nu zelfstandig door te gaan met het kwaliteitssysteem transportsector.

Annemarie Nelck, woordvoerder van Saveetra, vindt dat de kwaliteit van het transport niet kan worden gegarandeerd als varkenshouders niet bij wet worden verplicht om een eenvoudige spoelplaats en afleverruimte te hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.