Home

Achtergrond 438 x bekeken 37 reacties

Kamer praat maandag hele dag over dierenwelzijn

De Tweede Kamer buigt zich morgen over de nota dierenwelzijn en bespreekt dan onder meer hoe vee gehouden zouden moeten worden.

Meer van het slechte. Zo typeert de Partij voor de Dieren (PvdD) de zogeheten 'kleingruppenhaltung', het alternatief dat minister Gerda Verburg (Landbouw) bestudeert om legkippen meer ruimte te bieden. De gewone legbatterij wordt in 2012 verboden in Europa. De Partij voor de Dieren (PvdD) wil in navolging daarvan ook een verbod op de luxe versie van de legbatterij, de verrijkte kooi.

Hoewel vorig jaar nog een Kamermeerderheid achter dit PvdD-voorstel stond, heeft Verburg al laten weten dat ze niet van plan is de verrijkte kooi te verbieden. Ze vindt de economische gevolgen te groot.

"Wij vinden het jammer dat de minister de handschoen niet oppakt. Er spreekt totaal geen ambitie uit de voorstellen in de nota Dierenwelzijn. We waren heel blij toen het kabinet beloofde dierenwelzijn te verbeteren en investeringen in diervriendelijke houderijsystemen te stimuleren. Maar die beloften raken langzaam maar zeker op de achtergrond. De minister belijdt dierenwelzijn met de mond'', aldus een woordvoerster van de PvdD.

Verburgs nota viel slecht bij de Partij voor de Dieren. "Er staat precies wat er mis is met het houden van dieren in Nederland. Dieren zijn verworden tot dingen. Eigenlijk zouden we ons moeten schamen dat we zo met dieren omgaan.''

De PvdD ziet zichzelf als haas in de strijd voor betere omstandigheden voor dieren. "We weten dat wij voorop moeten lopen en tempo moeten maken. Het wordt een lange strijd, maar we moeten opkomen voor de rechten van deze zwakke groep. Misschien is het al winst dat de Kamer maandag een gehele dag over dieren praat.''

Ook de Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland (CDON) bestempelt de nieuwe nota als een "gemiste kans''. In de groep hebben 22 Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties zich verenigd. De nota is volgens de CDON geschreven zonder één bezoek aan een dierenwelzijnsorganisatie.

"De nota laat de ethische aspecten van het gebruik van dieren geheel buiten beschouwing en vertrouwt op het zelfregulerend vermogen van de markt'', stelt voorzitter Wim de Kok van de CDON. "Dagelijks worden we geconfronteerd met gruwelijke misstanden, maar de nota heeft de signatuur van een minister die de markt geen strobreed in de weg wil leggen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tijger

  Een Wakker Dier uit Weidestein heeft last van worminfecties. Om daar van af te komen kan hij wel advies krijgen op de website van de gezondheidsdienst voor dieren.

 • no-profile-image

  henk

  hey there buren uit gelderland , wat bedoel je te zeggen met "een excursie in het buitenland " ? Denk je dat dierenwelzijn niet telt in het buitenland ? Ik denk dat je het mis hebt want iedere goede ondernemer zorgt voor een goed comfort voor zijn dieren,want dan produceren zij het beste ,dus eerst denken voordat je iemand anders zijn nest wilt bevuilen en bij je eigen nagaan wat je kan verbeteren ! Remember , if you throw with shit , you get dirty hands!!!

 • no-profile-image

  M.Thieme

  He burgers die nog nooit op een boerderij zijn geweest, maar wel menen te moeten reageren. Lees even de reaktie van Bob uit Enschede. Eerst eens op een boerderij kijken en dan een reaktie. Wij veehouders zijn namelijk de hele dag bezig met dier welzijn. Kijk naar Agnes in boer zoekt vrouw. Je hele leven is er op gericht om het op je boerderij zo goed mogenlijk te doen, maar als je dan sommige reakties van mensen die nog nooit op een boerderij zijn geweest leest. Om wit heet razend van te worden!!

 • no-profile-image

  Tijger

  Oké, Henk Micigan, geef toe dat ik van het gebruik van groeihormomen en BST in Amerika de hoed en de rand niet weet. Maar onder het motto van waar rook is, is ook vuur is het niet vreemd dat je daar een bepaalde gedachtengang op los laat. Bovendien wordt hier regelmatig in de media bericht dat de import in Europa van Amerikaans hormoonvlees nog altijd één van de struikelblokken bij de WTO onderhandelingen is. En dat versterkt die gedachtengang. Vandaar dat ik een bepaalde ( misschien onterechte ) aversie van groeibevorderaars bij landbouwhuisdieren ten toon spreidt. En die tijger in de dierentuin van San Francisco heeft eigenlijk mijn gedachtengang wat bevestigd. Maak de vergelijking maar eens. Hoe is het met een melkkoe als deze niet het juiste voer wordt verstrekt. Dat vertaald zich onmiddelijk in een teruggang van de melkgift. En dat is dan een hele goede indicator die aangeeft om ogenblikkelijk de voersamenstelling voor de melkkoe aan te passen. En verdiep je dan eens in het leven van een tijger. Hoe zal een tijger nu moeten aangeven dat hij niet het juiste voer krijgt voorgeschoteld? Precies, dan gaat hij/zij wispelturig gedrag vertonen. Voordat die tijger toesloeg heeft hij al eerder aan de verzorgers van de dierentuin een signaal afgegeven, dat er iets niet goed zat bij zijn leefomstandigheden. Je zult het misschien wat vreemd vinden, maar bij mij heeft die tijger als ultieme vleeskenner een signaal afgegeven om, net als bij ons in Europa, het gebruik van groeibevorderaars bij landbouwhuisdieren in Amerika maar te gaan verbieden. Dan kunnen de WTO onderhandelingen ook wat vlotter hun beslag krijgen.

 • no-profile-image

  tijger

  Kubelink vergeet blijkbaar dat in Amerika gebruik van groeihormonen voor verhoging vleesproductie en BST voor verhoging melkproductie niet verboden zijn. Terwijl dat in Nederland wel het geval is. Groeihormonen en BST zijn als doping voor dieren en in de sport wordt doping niet als sportief gezien. Hoe sportief zijn dan de Amerikaanse boeren wanneer ze door dopinggebruik bij hun dieren de concurrentie met de Nederlandse boeren op de wereldmarkt aangaan. En dan nog wat terzijde ( om dicht bij huis te blijven). Het gaat dan over de tijger die een week of wat geleden een paar mensen in de dierentuin in San Francisco heeft aangevallen. Die tijger had als ultieme vleeskenner er blijkbaar genoeg van om steeds dat Amerikaanse hormoonvlees te moeten eten.

 • no-profile-image

  gert

  economie speelt bij de pvdd geen enkele rol,waar die boeren hun inkomen moeten weghalen zal hun een zorg zijn,als het aan de pvdd ligt worden het allemaal kinderboerderijen

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Een van de hoofdonderwerpen zal zijn; een verbod op het bestrijden van schaamluis. Deze dieren hebben ook recht op een normaal leven. Het is nog even afwachten of er een kamermeerderheid voor aanwezig is, maar de pvdd is hoopvol gestemd!!!Dit bericht is achter gelaten door de enige echte wakker dier uit weidenstein

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Stop het geknooi, met de
  al dan niet verrijkte kooi!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik word een beetje moe van dat geneuzel van de PvdD.
  Natuurlijk, als je dieren houd dan moet je er goed voor zijn, maar ze moeten nou niet net gaan doen alsof je dieren net zo moet behandelen zoals mensen.
  Het zijn dieren en die hebben bij lange na niet de intelligentie en het denkvermogen van mensen. Laat staan dat ze onder dezelfde leefomstandigheden en -situatie willen leven.
  Verder vind ik het behoorlijk kort door de bocht om dan maar overal een verbod op bepaalde houderijsystemen te leggen. Er is namelijk uitgebreid onderzoek gedaan wat kenmerkend is voor de diersoort en welke mogelijkheden van houden daar het beste bij past, maar dat is blijkbaar te gecompliceerd voor de PvdD.

 • no-profile-image

  Buren

  Je kunt goed merken dat deze mensen (lees PVD) niet in een economische staat kunnen leven. Zij zouden terug willen naar vroeger,maar vergeten dat vroeger het gras groener was maar de dieren geen beter leven hadden en de mistanden veel erger waren. Zo'n klein beetje van de nederlanders veroorzaakt een grote financieele belasting voor de mensen welke tevreden zijn met de situatie welke hier bestaat. Zij zouden verplicht naar het buitenland op excursie moeten kijken waar mistanden zijn.Deze zogenaamde fatsoen ridders zijn een aanfluiting in onze maatschappij. Deze mensen begeven zich op het criminele pad door hun acties in het dieren bevrijdingsfront en verwijten ons slecht beheer en behandeling van de dieren en de natuur.

 • no-profile-image

  henk

  En Jeniffer , hoe denk je dan dat er met dieren omgegaan word ?

 • no-profile-image

  Bob

  Ik kom als electricien veel bij veehouders in de stallen. Als leek kan ik niet ontdekken op welke punten de beesten in de stallen het slecht hebben.
  Vooral de koeien in de loopstallen lijken me erg tevreden. De scharrelkippen van onze buurman liggen echter wel vaak in de stress door torenvalkjes sperwers en katten die de buurt. Het gekakel komt me de strot uit en de cavia van mijn dochter lijkt me ook niet echt gelukkig

 • no-profile-image

  jennifer

  Wanneer krijgen we eindelijk een goeie minister die ook echt voor het dierenwelzijn opkomt.
  Het is een schande hoe er met dieren om wordt gegaan. Ook dieren hebben recht op een waardig bestaan.

 • no-profile-image

  henk

  he tijgertje ,je zit er weer helemaal naast met je groeihormonen en bst. als je het niet weet moet je er gewoon niet over praten ,daar komen nou die onzin verhalen van .Ga je eigen eerst maar eens informeren hoe het nou werkelijk is met de groeihormonen en bst en reageer dan weer eens.En die tijger die een paar vrouwen aanviel............die waren allemaal aan de pil.

 • no-profile-image

  gerrit

  bejaardenzorg, jeugdzorg,kinderzorg,voedselbanken het is allemaal geweldig

 • no-profile-image

  knorine

  ze kunnen beter praten over het welzijn van boeren.

 • no-profile-image

  ton

  Ik neem aan dat vandaag ook besproken wordt hoe het is met dierenwelzijn buiten de landbouw. En laat ons dan eens in het binnenland blijven. Te denken valt aan het bewust niet verlenen van hulp bij afkalven van bv runderen in beheerde natuurgebieden omdat dit "niet natuurlijk" is. Dat koe en kalf dan een eenzame en lange lijdensweg met de dood afsluiten komt bij de reguliere landbouw op deze wijze niet voor omdat wél hulp verleend wordt. Of hoe te denken over het bewust niet bijvoederen van dieren in droge zomers of bij strenge winters omdat dit "niet natuurlijk" is, en hierdoor beesten honger lijden en vervolgens aan uitputting sterven. Mooi hoe het dan verpakt wordt; "natuurlijk herstel van de populatie" in de habitat". Helaas burgers, dit zijn (of hopelijk waren) ook voorbeelden die niet uit de boerenpraktijk komen, wat mijn boerenhart doet bloeden en meermaals tot felle protesten uit de agrarische sector hebben geleid. De vraag blijft overeind of het dan wél goed zit met het dierenwelzijn enkel omdat ze in een natuurlijke omgeving verblijven.
  Nee hoor, ik ben er trots op dat mijn dieren "niet natuurlijk"gehouden worden en dat ik ze kan verzorgen zodat bovenstaand geschetst leed hen bespaard blijft.

 • no-profile-image

  Arend

  De hele dag! 5 minuten is nog te lang...

 • no-profile-image

  Red Dear

  Ik wens onze parlementsleden veel wijsheid toe. De geschiedenis heeft ons al te vak geleerd dat dogmatiek tot heel erge dingen kan leiden.
  'Ze pastte zoeven in Buitenhof weer haar vrouwelijke (lust) kwaliteiten toe...
  Het wordt hoog tijd dat de agrarische sector ook eens een spetter van een vrouw met de nodige bagage inzet....

 • no-profile-image

  gert

  laat de tweede kamer zich ook maar eens een dag bezig houden met de jeugdzorg,steeds meer jongeren ontsporen en met de problemen in sloterdijk met de marokkaantjes,dat los je ook niet op met theedrinken

 • no-profile-image

  r.v.

  zo slecht hebben kippen het niet in zon kooitje. die kippen onthouden toch niet veel. dingen die gister zijn gebeurd zijn ze vandaag al zowat weer vergeten. ik vind het veel zieliger voor honden die op een flatje op 3 hoog wonen en waarbij de baasjes de hele dag uitwerken gaan! laat ze daar maar is wat aan doen. ipv de landbouw te verzieken met leugens en onzin

 • no-profile-image

  Jonas

  Kubelink gaat de verdeel-en-heers politiek uitproberen, tja, je moet iets hè, als je het niet meer op argumenten kunt winnen.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Nou Henk, bij jullie is het schijnbaar niet al te best. Tenminste als ik de meerderheid van de gasten op dit forum moet geloven. Zij zeggen keer op keer dat dieren het bij ons veel beter hebben dan in het buitenland. Aangezien jij in het buitenland woont, wordt jij er dus ook van beschuldigd dat je het veel slechter doet dan de boertjes hier. Leuk hè, vals bejegend worden door de arrogantie van anderen? Maak je maar niet druk, ik maak het hier ook continu mee. Ze weten niet beter, want bijna iedereen hier denkt dat wij de beste van de wereld zijn.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Tok tok tok zeggen wij vanaf onze zitstok! Laat de kleinvoliére maar komen! Wij gaan prat op onze scharrelmat! Thieme moet niet blére over mijn mooie kleinvoliére! Groeten van een tevreden leghen vanuit zijn riante kleingruppenhaltung!

 • no-profile-image

  johan

  Grote discussies over Megastallen, over dierwelzijn en over milieu.

  Een ding is zeker de Partij voor de Dieren, milieudefensie en milieuoffensief zijn indirect verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze stallen. Komen deze mensen wel ooit in stallen?? Ze weten absoluut niet hoe de dieren gehouden worden.

  En de ondernemer maar extra investeren voor dierwelzijn, milieu en diergezondheid. Het loont alleen als de bedrijven daardoor grootschaliger worden. Anders is Nederland haar concurrentiepositie t.o.v. andere landen al heel snel kwijt.

  Landbouw is de enige sector die snel inspeelt op deze maatschappelijke veranderingen. Ik zou willen dat natuur en milieu dat ook eens doen. Steeds meer wilde dieren lopen rond, Steeds meer ziektes brengen deze dieren over. de AID moet daar eens tegen optreden.
  En de agrarische ondernemers maar investeren om de ziekteinsleep te voorkomen.

  Als je Wouter van Eck, landbowvoorman van Milieudefensie daar mee confronteerd is deze niet meer thuis.

  Lanbouw levert een grote bijdrage aan de positieve handelsbalans. Zonder de landbouw zal Nederland op den duur gaan behoren tot de minder ontwikkelde landen. Willen we dat??

 • no-profile-image

  Buren

  Leuk dat Nederlanders in Amerika gelijk over mijn woorden vallen. Dergelijk gedrag is gelijk aan Amerika's aanwezigheid in Irak en Afganistan. Met dwangmatig iedereen aan je kant krijgen. Met buitenland bedoel ik meer excessen als de slacht op rituele wijze en het houden van dieren in ontwikkelings landen. Daar worden dieren vaak net behandeld als de mensen. Waar economie ontbreekt is het leven van mens en dier niet zo belangrijk als het zakken vullen van corrupte politici. Als Thieme en cs dit soort nostalgische leven voorstaan mogen ze van mij direct in zo'n prachtig land gaan wonen.

 • no-profile-image

  wim

  En geen enkele vraag over de oostvaardersplassen. Ieder jaar sterven er ongeveer 500 dieren, de o zo natuurlijke dood. Koeien en paarden, dood gegaan van de honger. De gadachte alleen al, dat je deze dieren laat kreperen. Staatsbosbeheer schaam je diep.

 • no-profile-image

  Robert

  De natuur is wreed . Dieren worden blootgesteld aan hitte kou honger dorst verstoting en opjaging. In de landbouw probeert men dit uit economische gronden te voorkomen.
  Waarom krijgt een wild zwijn 5 tot 10 jongen? Omdat er maar 1 of twee het eerste jaar overleven.
  Biologische zeugen in een strohok liggen ook biggen dood.
  Op televisie zie je alleen varkens in kooien terwijl ze hier in de praktijk alleen in vertoeven rond het werpen.
  Neem nou zo'n aangekleed hondje die op een flatje woont en naar de dierenfhisioterapeut gaat. Dat is dus diervriendelijk? Een natuurlijke omgeving creeren voor landbouwdieren is het motto. Kippen horen overigens in het bos en staan in een open uitloop vaak bol van de stress . Deze beesten willen alleen eten en produceren en hebben er geen enkel benul van hoe groot hun leefomgeving is.

  Groeten uit Twente

 • no-profile-image

  J.M.Dunnebier

  De agrarische sector zal er verstandig aan doen om een omslag te bewerkstelligen in denken en doen met betrekking tot het dierenwelzijn,dieren zijn levende wezens en geen producten van een doorgeschoten fabricageproces,dit met alle nadelige gevolgen voor mens,milieu en dieren.

 • no-profile-image

  gert

  de pvdd leest weer voor uit de fabeltjeskrant en nu weer lekker slapen

 • no-profile-image

  boer met de pet

  http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleveringen/ bekijk de aflevering van vandaag thieme in gesprek met dieren arts henk jan ormel (cda) volgens mij snapt ze er niets van probeert alleen de meest kwalijke situaties te projecteren ,om zo een negetief beeld van de hele veestapel te laten zien, en wat henkjan zegt ,wat wil je dan alle boeren uit nederland jagen en en de boel uit het buitenland halen .wat haal je dan binnen ,volgens mij is het voor dieren welzijn in nederland beter geregelt als elders

 • no-profile-image

  Anton Kramer

  Die opmerking over schaamluis heb je van mij gejat.

 • no-profile-image

  gj

  Leuke schnabbel voor Wim Kok.
  Links lullen rechts vullen.
  De dieren in Nederland hebben het heel goed. Er is een enorme investering in dierenwelzijn gedaan in de agrarische sector.
  Hoeveel honden en katten hebben vandaag eeenzame opsluiting omdat hun zgn diervriendelijke baasjes aan het werk zijn?

 • no-profile-image

  Martin

  Hopelijk praten ze vandaag dan ook over de huisdieren die daags alleen zitten omdat hun baasjes werken, en niet alleen over de grote huisdieren die nog wat opbrengen in Nederland.

 • no-profile-image

  Hee Kibbeling. Ik dacht die is vorige week in een pan hete bakolie gesprongen, die horen we niet meer. Ben je echt goed gaar?, zo te lezen wel.

 • no-profile-image

  Sybren

  Er wordt nu meer betaald voor bst vrije melk dan melk met bst (verschillend per fabriek), want men wil geen bst melk meer hier.

 • no-profile-image

  Kubelink

  "De natuur is wreed. Dieren worden blootgesteld aan hitte, kou, honger, dorst, verstoting en opjaging."
  Mwwwhaa ha ha ha ha ha!!! Wat een ellendige wereld hè? Ben zeer benieuwd tot welke God zij bidden, Robert en die gasten die steeds weer huilebalken over zogenaamd 'dierenleed' in de Oostvaardersplassen? Het zal wel een God zijn die een aarde schiep zonder biohokken. Een aarde waar de dieren allemaal rijkelijk en op elk gewenst moment hun buikjes rond kunnen eten zeker. Waar ze er niet eens voor de deur uit hoeven, want het wordt ze vanzelfsprekend gewoon aangereikt. Een aarde waar geen winters heersen en waar alle dieren, leeuw, tijger en edelhert vredig naast elkaar leven in een paradijslijk luilekkerland op de zonnebank. In dat heerlijke dierenland wordt het geknuffelde dier natuurlijk, ongehinderd door enig mens, als op een roltrap naar de hemel geleidt. Ja, Ja. Kom zeg, doe eens wat calgon bij dat verkalkte denkvermogen van jullie. Wij leven op een aarde waar dieren al miljoenen jaren overleven, ook onder nog veel extremere weerssituaties. Dus dat wilde dieren daar dan ook al miljoenen jaren allerlei adequate 'oplossingen' voor bedacht moeten hebben, wil er bij jullie selectieve dierenknuffelaars natuurlijk niet in. Dat de voederingen bij deze vrij levende wilde dieren ernstige complicaties teweeg kunnen brengen, zoals stress en nota bene het uitsluiten door meer dominantere dieren van de aangeboden lekkernijen, is kennelijk evenmin iets om zorgen over te maken. Het argument dat de dieren door de mens gehouden zijn en dat ze niet naar een voedselrijker gebied kunnen lopen, is al zo vaak ontzenuwd. Al zal ook dat zal wel weing indruk maken op jullie wereldvreemden. Ook al zouden de dieren ongehinderd vanuit de Oostvaardersplassen het hele land op en neer kunnen wandelen, óók in Pieterburen is het weleens winter hoor. Meestal op hetzelfde moment als in de Oostvaardersplassen.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.