Home

Achtergrond 135 x bekeken

Kabinet krijgt onvoldoende van ondernemers

Een meerderheid van de ondernemers in Nederland is ontevreden over de prestaties van het kabinet.

Dat blijkt uit een enquête die Forum, het opinieblad van werkgeversorganisatie VNO-NCW, in december heeft afgenomen bij 404 directeuren van middelgrote ondernemingen.

Gemiddeld gaven zij het kabinet Balkenende IV een 5,4 als rapportcijfer. De respondenten zijn vooral kritisch over het financiële en fiscale beleid. Verder ergeren ze zich "aan het beleid op het gebied van files en infrastructuur, de algemene besluiteloosheid van het kabinet én het gedraai rond de beloofde herziening van het ontslagrecht'', aldus Forum.

Desgevraagd kan een op de drie ondernemers helemaal geen positieve punten van het kabinet noemen. Bijna zes op de tien geënquêteerden is ontevreden of zeer ontevreden. Een kwart is tevreden of zeer tevreden.

Over individuele minister oordelen de directeuren van de bedrijven iets positiever. Ernst Hirsch Ballin (Justitie) krijgt met een 6,4 het hoogste rapportcijfer, gevolgd door premier Jan Peter Balkenende (6,3) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken, 6,2). Minister van Financiën Wouter Bos scoort met een 5,3 het laagst.

Dat laatste is overigens niet zo verwonderlijk, want Bos is tevens partijleider van de PvdA, en die partij is niet populair bij ondernemend Nederland. Slechts 5 procent van de ondernemers zou PvdA stemmen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De VVD is met 39 procent veruit favoriet, gevolgd door het CDA (22 procent) en Trots op Nederland van Rita Verdonk (8 procent).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.