Home

Achtergrond 487 x bekeken

Jaarlijks onderhoud aan Groningse windturbine

Een medewerker van Bettink Service pleegt op een hoogte van 40 meter groot onderhoud aan de windturbine van de Groningse akkerbouwer Meindert Geertsema.

De windturbine heeft een maximale capaciteit van 1,3 megawatt en levert op jaarbasis zo’n 2,8 miljoen kilowatt. De opgewekte stroom gaat via de WindUnie-coöperatie naar het netwerk van Essent. Geertsema liet de molen in december 2005 bouwen. "Ik heb nadat de molen in gebruik werd genomen 25 hectare pootaardappelen afgestoten om het iets rustiger aan te doen. De windenergie vervangt qua inkomen de teelt. Het land verhuur ik nu. Zelf teel ik op 32 hectare nog suikerbieten en graan." Foto Jan Bouwman

PTC+-trainer Marinus Pietersen (tweede van rechts) geeft in Oenkerk voorlichting over het vruchtbaarheidsonderzoek bij melkkoeien aan 27 Afrikaanse en Aziatische studenten. De studenten volgen gedurende een half jaar cursussen bij PTC+. In die tijd komen ze met alle facetten van de melkveehouderij en de zuivelverwerking in aanraking. De studenten zijn bedrijfsleiders en voorlichters op melkveebedrijven en medewerkers van kleinschalige zuivelverwerkers. Foto Marten Sandburg

Bezoekers veilen een bloembollenverwerkingsmachine op de eerste kijkdag van de internetveiling die HBVeilingen houdt. De inventaris van een bloembollenkwekerij uit Oostwoud wordt aan de man te gebracht. Deze inventaris, die bestaat uit 159 kavels, gaat via een internetveiling van de hand. "Dat is vrij nieuw in de agrarische sector", zegt Patrick Blijleven van HBVeilingen. "Dat begint nu vorm te krijgen. In de bollensector heeft veilen via internet al een aantal malen voor goede resultaten gezorgd. Wij gaan er dus mee verder." Het was behoorlijk druk. "Maar dat is niet te vergelijken met een traditionele veiling, omdat de catalogus ook op de website te zien is." Foto Wick Natzijl

Zo’n vijftienhonderd tot tweeduizend bezoekers kwamen vandaag af op de Wintershow Zwolle. Deze tweejaarlijkse show kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de uitbraken van bluetongue. Veeteeltstudieclubs uit Overijssel en Noord-Gelderland voerden 227 rood- en zwartbonte melkkoeien aan. Naast de individuele keuring van de melkkoeien werden ook dochtergroepen van Kian, Lightning, Taco en Talent samengesteld. Bezoekers konden het Classic-kalf Doortje 3992, dochter van NRM-kampioene Doortje 2370 winnen. Foto Michiel van de Velde

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.