Home

Achtergrond 205 x bekeken

Hamsters van kunstenares in beslag genomen

De Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vandaag in samenwerking met een hondengeleider van de politie Amsterdam-Amstelland honderd hamsters van kunstenares Tinkebell in beslag genomen.

Dat maakte de Dierenbescherming vandaag bekend. Katinka Simonse, beter bekend onder de naam Tinkebell, gebruikte de diertjes voor haar project 'Save the Pets', waarin de beestjes rondrennen in felgekleurde plastic ballen.

De Amsterdamse Dierenbescherming was vorige week naar de tentoonstelling gaan kijken. "Toen hebben we besloten om dit bij de Landelijke Inspectiedienst neer te leggen. Zij zijn gaan kijken en namen de dieren in beslag'', aldus een woordvoerster van de Dierenbescherming.

Volgens de Dierenbescherming wordt het welzijn van de hamsters ernstig geschaad. De dieren zitten 4 uur lang in een bol opgesloten en hebben geen vrije keuze of ze willen rennen, slapen, eten of drinken. Daarbij komt dat hamsters nachtdieren zijn en dus overdag meestal slapen, aldus de organisatie.

"De kunstenares zegt een statement te willen maken over de dubbele moraal van mensen in hun omgang met dieren. Daar heeft de Dierenbescherming natuurlijk niets op tegen, maar wél dat zij dat doet ten koste van deze hamsters. Dieren moeten niet worden gebruikt in bijvoorbeeld kunstuitingen of bij tentoonstellingen'', liet de zegsvrouw weten.

Tinkebell vraagt zich af of de Dierenbescherming invallen gaat doen bij mensen thuis die de hamsters ook in de bollen stoppen. "Ik probeer normaal gedrag in een andere context te laten zien. Kinderen met hamsters stoppen ze ook in zo'n bol.'' De kunstenares liet weten dat de tentoontstelling morgen gewoon weer doorgaat.

De hamsters zijn naar een opvang gebracht. Er volgt een gerechtelijke procedure waarbij het Openbaar Ministerie bepaalt of de kunstenares met haar project door mag gaan, liet de Dierenbescherming weten.

De Dierenbescherming was overigens niet de enige organisatie die het welzijn van de hamsters in de gaten hield. Dinsdag deed het Comité Dierennoodhulp aangifte van dierenmishandeling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.