Home

Achtergrond 198 x bekeken

Groeiende Turkse tuinbouw biedt kansen voor Nederlandse bedrijven

Er liggen veel kansen voor de Nederlandse agribusiness in Turkije.

De economie groeit er snel en de bevolking van 70 miljoen mensen vormt een grote afzetmarkt. Nederlandse tuinbouwtechnologie en kennis is in Turkije meer dan welkom. Dit concludeert het LEI, onderdeel van Wageningen UR, na een onderzoek naar de mogelijkheden van de agrarische handel tussen Nederland en Turkije. Dit deed ze op verzoek van LNV.

Hoewel de politieke stabiliteit in Turkije nog fragiel is, zegt onderzoeker Van Berkum, is die de afgelopen jaren wel toegenomen. En dat is een belangrijk argument voor Nederlandse investeerders, want stabiliteit beperkt de risico’s.

Ruim drie jaar geleden concludeerde Wageningen UR nog dat de Turkse landbouw flinke aanpassingen voor de boeg had, wilde het klaar zijn voor de toetreding tot de EU. En er moet nog steeds veel gebeuren in de Turkse landbouw, aldus Van Berkum. "Maar dat biedt de Nederlandse agri-business juist kansen. In het verlenen van diensten en in de invoer van zaden, veevoer en fokmateriaal. Vooral in de tuinbouw liggen er kansen."

Dat komt omdat Nederland juist op dat gebied kennis en technologie kan bieden waar de groeiende tuinbouwsector in Turkije behoefte aan heeft, zoals voor verpakking en koeling van producten en de bouw van kassen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.