Home

Achtergrond 174 x bekeken 2 reacties

Glaskracht ziet opening in gebiedsvisie Bommelerwaard

LTO Noord Glaskracht is gematigd positief over de gebiedsvisie op de glastuinbouw in de Bommelerwaard door natuurorganisaties en plaatselijke belangenorganisaties.

Deze werkgroep Kassen en Landschap biedt openingen om verder te praten, zegt Henk Kolbach, sectievoorzitter West-Gelderland van LTO Glaskracht. "Over een behoorlijk aantal zaken zijn we het eens, zoals landschappelijke inpassing en water. We gaan nu in overleg om te proberen gezamenlijke standpunten te vinden waaraan de politiek zich wil conformeren."

Lastig onderwerp in dat overleg is de aanwijzing van een nieuw tuinbouwgebied. Het voorstel van de werkgroep om te focussen op een plek langs de A2 kan niet voor de sierteeltbedrijven. "Daar ligt zware klei. Chrysantbedrijven die op grond telen kunnen daar niet produceren." Ook de wens van de werkgroep om de uitbreidingsmogelijkheden van bestaande solitaire bedrijven te beknotten, past niet in de visie van Glaskracht. Voor deze circa zeventig bedrijven stelt de werkgroep wel alternatieven, als een huizen voor kas-regeling. "De nadruk op het bespreken van bestaande bestemmingen is een moeilijk hoofdstuk. Dat zijn rechten."

Bij de bekendmaking van de gebiedsvisie complimenteerde Kolbach de werkgroep. "De naam Kassen en Landschap laat in ieder geval een sterke verbondenheid zien."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  recht uit het hart

  kortzichtige reacties staan er al genoeg op deze site.
  dit rapport biedt juist een handvat om te praten over kas en gras.
  open ruimte is prima maar er zal wel een evenwicht moeten zijn
  daar komt bij dat het percentage van de ruimte met glas onder de 3% ligt dusvol?

 • no-profile-image

  Paul

  Een landschap vol kassen zit niemand op te wachten. De kassen worden tegenwoordig ook steeds hoger, en massaler.

Of registreer je om te kunnen reageren.