Home

Achtergrond 557 x bekeken 17 reacties

'Gezondheid melkvee onvoldoende bij continu opstallen'

Melkveehouders, die hun dieren continu opstallen, hebben de gezondheid van hun vee nog niet voldoende onder controle.

Daardoor zijn de uitgaven aan het vee bij het continu opstallen wat hoger dan bij de weidegang. Dat zei accountant Lubbert van Dellen van accountantbureau AVM/Accon afgelopen dinsdagavond op een studiebijeenkomst van de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs.

Deskundigen hadden verwacht dat het melkvee bij het continu opstallen gezonder zou zijn dan met een weidegang, omdat de omstandigheden in de stal stabiel zijn. Die verwachting komt nog niet uit. Veehouders moeten dus meer aandacht besteden aan de diergezondheid bij het continu opstallen dan bij weidegang.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jef

  Een mens die nooit buitenkomt heeft ook minder kans op een verkoudheid. Of hij dan ook gezonder is ?

 • no-profile-image

  JAAP AAP

  Uit het arikel kun je de conclusie al lezen: de boer maakt de omstandigheden en de gezondheid van de koe, zowel binnen als buiten.

 • no-profile-image

  henk

  ik heb mijn vee altijd binnen en heb nog geen blue-tongue onder mijn vee gehad,mijn buurman heeft het vee zomer,s allemaal buiten,maar heeft al duizenden euro,s schade door blue-tongue,ik gun hem die weidepremie van harte.

 • no-profile-image

  boer

  ten eerste: koeien eten in de winter gras, gras komt uit de wei, dussss weidemelk.

  en Kim; wij verdien het wel alleen we krijgen het niet!!

  Oja wij hebben de koeien ook wel buiten.
  het is allemaal wel een beetje een gezeur aan het worden over weidemelk of koeien binnen houden.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Kan zijn dat ik me vergis, maar ik heb het idee dat "koeien in de wei" alleen in Nederland een hot item is.

 • no-profile-image

  henk

  Een veduidelijking van dit article zou mooi zijn . Wat zijn die hogere kosten ? Is dat geneesmiddelen of is dat bedding of mechanisatie of loonwerk. Het zou ook mooi zijn als ze ook de opbrengst even lieten zien van opstallen en niet opstallen . Over het algemeen zal de grotere melkveehouder zijn koeien binnenhouden gewoonweg om ze beter onder controle te hebben en natuurlijk zijn sommige kosten hoger , maar dat moet niet gebaseerd worden op de gezondheid van de binnenblijvende melkkoeien. De koeien hebben het beter binnen beter mits de comfort goed is in de stallen en daar mankeert nogal eens wat aan in de nederlandse stallen met te weinig inhoud, roosters en matrassen waar ze op moeten liggen . Zand in de ligboxen en die melkkoeien willen nooit meer naar buiten en de gezondheid beter dan dat ze buiten moeten spelen . Jaag de consument de wei in , zullen we zien hoe snel ze weer binnen zitten .!

 • no-profile-image

  Johan

  Wij zijn afgelopen jaar sinds 10 jaar weer eens naar buiten gegaan met de koeien, proberen de poten te ontlasten. Maar dan val je ineens in de blouwtung, zeg niet dat we daar binnen geen last van zouden hebben gehad, ook kregen we ineens weer een ibr uitbraak,ook al 10 jaar niet gehad. wel appart, dan maar iets voor de poten regelen. conclusie wij blijven gewoon weer binnen met de koeien.

 • no-profile-image

  Ard

  Wij beweiden koeien wel, maar Kim je hoeft echt geen bang te hebben om als koe binnen te blijven, omstandigheden zijn daar zeker zo goed. Anders produceren koeien niet goed en worden kosten hoger dan de opbrengsten. Heel opvallend is dat bij nat/zeer warm weer koeien liever binnen blijven dan buiten.
  En Kim, de meeste boeren zijn in hart en nieren liefhebbers van hun vee en beroep, dus wat die "mensen" van jou denken/vinden klopt sowieso niet!
  Leg jij mij anders maar uit waarom je boer zou blijven, als je met een fooi beloning zoveel risico loopt....
  Oja, bij ons lopen de koeien enkel en alleen buiten omdat wij dat mooi vinden en de koeien zelf ook, maar langer dan 6 uur komen ze er niet uit, want das niet goed voor ze!!!!

 • no-profile-image

  weideboer

  toevallig wonen we ook in NL!
  weidegang stimuleren door alleen quotumuitbreiding te geven aan de boer wanneer koeien buiten kunnen weiden
  Toeslagrechten uitbetalen idem ,zal je zien dat er weer meer koeien naar buiten gaan

 • no-profile-image

  marion

  Mijn buurman (in Ierland) heeft zijn zoogkoeien een keer een jaar binnen gezet voor het kalven. Hij heeft nog nooit zoveel problemen gehad met moeilijke geboortes enz. als dat jaar binnen. Zijn koeien kalven dus weer lekker in de wei.
  En hier in Ierland hebben ze alleen maar weidemelk! Hier is het geen hot item, hier is het nog normaal.

 • no-profile-image

  boerin

  Ja, hallo, zoogkoeien of melkkoeien daar zit wel even verschil tussen denk je niet??
  Bij ons zijn de koeien altijd binnen in een ligboxenstal met robots.Bevalt prima.Ze hebben jarenlang buiten kunnen lopen (in de zomer uiteraard), maar lagen meer binnen dan buiten (te warm), dus de keus was heel makkelijk gemaakt om ze binnen te houden.Al blijf ik het wel een prachtig gezicht vinden als koeien in de wei lopen.

 • no-profile-image

  Boerendochter uit achterhoek

  Elk dier wat zich niet prettig voelt in zijn leefomgeving presteert niet goed. Weidegang of opstallen..het is beide nooit hetzelfde en denk dat je binnen ook nooit hetzelfde krijgt vergeleken met weidegang,,Het zo goed mogelijk nabootsen zal lukken, met vooral ruime -lig,-loop,-vreetruimte.. Maar past de koe van vroeger "wat zo uit de wei komt" nog wel in in de tijd van nu, wat wij in (te)korte tijd laten aanpassen aan een continu binnenstaan.
  Keren wij het om of passen het aan!
  Gaan we stallen aanpassen aan de koe die beter moet en kan presteren onder betere huisvesting. OF Gaan we naar een toekomst waar we koeien gaan fokken die al beter aangepast zijn aan onze binnenuisvesting..De koe wordt ondertussen al een melkmachine opzich, maar het word ervoor de boer ook niet makkelijker op met al die wetten en regels en de constante veranderingen van milieuwetten en eisen. Er zijn momenteel veel boeren die stoppen of uitbreiden, maar wat moet en mag je uitbreiden er gaan flinke investeringen mee gepaard, maar dat doe je niet voor een paar jaar maar voor tientallen jaren, en volgens mij durft men het zo met al die regels en veranderingen niet zo zeker aan.

 • no-profile-image

  kim

  Elk voordeel heeft ook zijn nadelen, maar die boeren moeten het niet gek vinden als mensen vinden dat ze NIET het beste voor hun beesten voor hebben. Qua dierenwelzijn staat weidegang op nummer 1. Ben blij dat ik geen koe ben bij Johan!

 • no-profile-image

  kim

  Van mij hoeven koeien ook niet 24/7 buiten te staan en graag zelfs dat ze bij warm en nat weer binnen kunnen/mogen, aangezien de meeste boeren nauwelijks schaduw of schuilplekken kunnen bieden!
  Ik heb koeien die in de wei liggen nog geen doorligplekken zien hebben, koeien die in een stal moeten liggen wel. Ja je leest het goed. Ik ben dus wel in stallen geweest (dat krijg je als je aan de HAS gestudeerd hebt). Ik denk dat de boeren wel meer verdienen als een fooi.

 • no-profile-image

  Robotboer

  @ Weidemelk. Je hebt het idee dat je genept wordt met 100% weidemelk. Misschien moet je je toch eens verdiepen in je pak melk. De weidemelk is geproduceerd door koeien die minimaal 120 dagen weidegang per jaar hebben. Deze koeien staan in de winter (natuurlijk) op stal, maar de melk is dan nog steeds van koeien die in de zomer in de wei komen.

 • no-profile-image

  weidemelk

  Niet echt helemaal over dit onderwerp, maar toch. Hoe kan het dat ik nog steeds 100% weidemelk kan kopen in de supermarkt. Ik heb zo'n idee dat ik genept word.......

 • no-profile-image

  veehouder p. continu

  Duurzaam rundveehouden is anders dan koeien een weiland laten bemesten.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.