Home

Achtergrond 233 x bekeken

Geconditioneerd telen kan met beperkte investeringskosten

Het nieuwe ClimecoVent-concept claimt 30 tot 40 procent energie te kunnen besparen, tegen minder dan de helft van de investeringskosten voor een semi-gesloten kas.

Adviesbureau Climeco bedacht een concept, waarbij veel intensiever wordt geschermd in nog beter geïsoleerde kassen. Door op een energiezuinige manier te ventileren, gaat dit niet ten koste van het kasklimaat. Een warmtepomp en aquifers versterken de besparingen, maar zijn niet per se noodzakelijk.

Volgens het adviesbureau zijn de investeringen, bij benutting van subsidies, binnen 4,5 jaar terug te verdienen. Dit kan puur op energiebesparing, extra opbrengstverhoging is er niet voor nodig.

Jan Smits van het Productschap Tuinbouw vindt het gunstig dat er verbreding in energiebesparende concepten plaats vindt, waaronder het Climeco-systeem, die een grote groep glastuinbouwbedrijven in staat stelt om fors energie te besparen, tegen relatief lage investeringsniveaus. Maar ook (semi-)gesloten kassen blijven volgens hem toekomst houden.

"Je hoort wel kritische geluiden dat er van de 24 projecten, die voor subsidie gehonoreerd zijn, weinig gerealiseerd worden. Maar bedrijven met een toekenning hebben twee jaar de tijd om op te starten. Er worden best een behoorlijk aantal projecten gebouwd. Concepten zijn ook snel aan het doorontwikkelen", aldus Smits.

Een uitgebreid artikel over het concept is te lezen in Weekblad Groenten & Fruit van vrijdag 11 januari.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.