Home

Achtergrond 174 x bekeken

'Gebrek aanvoer beperkt groei biologische landbouw'

De productie van biologische landbouwproducten houdt de vraag in Engeland niet bij.

Dat schrijft het Britse marktonderzoeksbureau Mintel in een rapport. Hoewel de verkoop van biologische producten snel groeit, kampt de deelsector met tekorten. Uit het onderzoek blijkt dat zeventig procent van de Britten in 2007 biologische producten kochten. In totaal vertegenwoordigt de markt een waarde van anderhalf miljard pond (2 miljard euro).

Voor veel Britten staat biologisch (of ‘organic’) ook voor lokaal geproduceerde waren. In dit opzicht is de opkomst opmerkelijk. Slechts dertig procent van de voedselmarkt bestaat nu uit import. Dit was in 2002 nog zeventig procent.

Mintel noemt vooral de lange aanloopperiode die boeren nodig hebben over te schakelen op biologisch een probleem. Daarnaast moet volgens Mintel meer boeren worden benaderd omdat anders door een tekort de markt langzaam sterft.

Indien de markt de kans krijgt zich te ontwikkelen groeit ze volgens Mintel in de komende 4 jaar met 54 procent. Op dit moment zijn met name biologisch fruit, groente en zuivel succesvol. Biologisch vlees kan nog een grote stap maken, luidt het rapport, en de komende vijf jaar met 71 procent in afzet groeien.

Het succes in het Verenigd Koninkrijk staat niet op zichzelf. Volgens cijfers van Agence France Presse groeide de Franse markt voor biologische producten in 2007 met bijna 10 procent. Duitsland rapporteert een groei van 15 procent dat ertoe bijdroeg dat voor de Grüne Woche in Berlijn een aparte hal voor de producten is gereserveerd, In Nederland groeide de markt met 15,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.