Home

Achtergrond 428 x bekeken

FrugiVenta: voordeel harmonisatie betrekkelijk

De handel in groente en fruit heeft voorlopig maar een betrekkelijk voordeel bij de harmonisatie van maximale residuniveaus. Dat stelt koepel FrugiVenta.

De extra inkoopeisen van supermarkten in Nederland en Duitsland zijn scherper en doen de verruiming dus teniet.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hanteert - in de aanloop naar de Europese harmonisatie van maximale residuniveaus (mrl) later dit jaar - bij inspecties een tussenfase. Zij gebruikt de in de EU geharmoniseerde mrl-norm als deze ruimer is dan de huidige mrl-norm in de Nederlandse wetgeving.

Dat zullen de supermarkten en milieudefensie niet doen, verwacht FrugiVenta. "Het is een betrekkelijke oplossing. Van de VWA hebben we weinig problemen meer, maar de supermarkten en Milieudefensie zullen anders reageren. Zij kijken naar de huidige wet, dus de markt schiet er niet veel mee op", stelt secretaris Leo Welschen.

De nieuw geharmoniseerde Europese residunorm is namelijk nog niet gepubliceerd en nog niet in wetten verankerd. Ook na invoering van de wettelijke norm zullen supermarkten vasthouden aan een veiligheidsmarge van enkele tientallen procenten, verwacht Welschen. Het is nog altijd niet duidelijk of buitenlandse voedselveiligheidsorganisaties net als de VWA vooruitlopen op de nieuwe normen. Als dat het geval is, heeft de export wel baat bij de nieuwe situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.