Home

Achtergrond 167 x bekeken 3 reacties

FPG: onteigenen geen oplossing bij natuurdoelen

De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) vindt onteigening geen primaire oplossing voor het tot stand brengen van de Ecologische Hoofdstructuur.

De belangenbehartiger zegt dit in een reactie op het advies van de Raad Landelijk Gebied. Deze stelt dat onteigening een belangrijk instrument is voor de rijksoverheid om de natuurdoelstellingen te halen.

Volgens de FPG biedt de vrijwillige afdracht van grond een groter draagvlak onder boeren en verdient dat de voorkeur boven onteigening. Ook moeten grondeigenaren als eerste de mogelijkheid krijgen om hun grond voor natuurdoeleinden in te richten en te beheren.

FPG erkent dat er altijd gevallen zijn, waarbij onteiging als laatste redmiddel moet worden ingezet. Zo kan de overheid grond van de bezitter gedwongen afnemen als één eigenaar de ontwikkeling van een heel gebied tegenhoudt.

In tegenstelling tot de belangenvereniging van grondeigenaren is vereniging Natuurmonumenten blij met het advies. Directeur natuurbeheer Teo Wams benadrukt dat boeren in of nabij natuurgebieden niet in de optimale omstandigheden verkeren en het in hun voordeel kan zijn onteigend te worden.

Olga Hoekstra

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Inderdaad wat een gezwam van die Teo.
  Ontslaan die vent, tot zijn huis uit jagen en ook op transport naar het buitenland.
  En dat alles tot zijn eigen voordeel.

 • no-profile-image

  jan

  wie al eens is verhuist onder dwang ,die gunt het niemand.

 • no-profile-image

  gert

  wat een gezwam van teo wams

Of registreer je om te kunnen reageren.