Home

Achtergrond 147 x bekeken

FNV: personeel staat bloot aan risico’s nanotechniek

De FNV is bezorgd over de bescherming van duizenden werknemers die te maken hebben met nanotechnologie. Volgens FNV-bestuurder Leo Hartveld is nog weinig bekend van de jonge technologie met synthetische en natuurlijke stoffen.

Ondertussen staat personeel in onder meer de voedings- en chemische industrie wel bloot aan moleculaire en atomaire deeltjes.

Hartveld trok vandaag bij een studieconferentie van het Europees Vakverbond (EVV) in Amsterdam aan de bel. Nanotechnologie onderzoekt en ontwikkelt materialen op het allerkleinste niveau. De FNV erkent dat de nieuwe techniek grote mogelijkheden heeft, maar de vakbeweging meent ook dat ”veel onbekende risico’s op de loer liggen”.

Bovendien staat volgens Hartveld ”geheimzinnigheid van het bedrijfsleven” een publiek debat over de voor- en nadelen in de weg. FNV-beleidsmensen zouden bij vragen op gesloten deuren stuiten. ”Schijnbaar is er veel te verbergen”, concludeert de vakbondsbestuurder. Volgens de FNV zijn naar schatting 200 tot 250 kleine tot grote bedrijven actief met nanotechnologie.

Maar volgens Hartveld doet de overheid weinig om werknemers te beschermen tegen de mogelijke gevaren. Hij zet bijvoorbeeld vraagtekens bij de meetmethodes om risico’s vast te stellen bij inspecties. Verder zouden geijkte maatregelen, zoals ventilatie en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, ontoereikend zijn als chemische processen zich afspelen tussen de één en honderd nanometer.

Hartveld zei ter illustratie dat een menselijk haar de dikte heeft van circa 80.000 nanometer. Uit studies zou ook blijken dat op het eerste gezicht ongevaarlijke stoffen op dit minuscule formaat in grote concentraties wel risico’s met zich mee kunnen brengen. Nanodeeltjes zouden makkelijk de huid doordringen en mensen hoeven ze niet eens in te ademen om binnen te krijgen.

De Arbeidsinspectie volgt volgens een woordvoerster de ontwikkelingen in de nanotechniek wel degelijk op de voet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.