Home

Achtergrond 176 x bekeken

Europese overgangsregeling voor gratis schoolfruit 2008

Het ziet er naar uit dat de Europese regeling voor het gratis verstrekken van fruit aan scholen en liefdadigheidsinstellingen ook dit jaar blijft bestaan.

De Europese Commissie komt binnenkort met een voorstel die dat voor dit jaar mogelijk moet maken. De meeste lidstaten van de Europese Unie staan erachter, blijkt.

Ook voor de komende jaren lijkt het systeem zo goed als zeker behouden. Omdat er een hiaat bleek te bestaan in de Europese regelgeving, kwam het gratis schoolfruit voor 2008 even op de helling te staan.

Tot nu toe gaf de Europese Unie subsidies voor veilingen die gratis fruit schonken aan bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen of andere organisaties en instellingen. Voor 2008 kwam die fruitbijdrage echter in het gedrang.

Door een verschuiving van de subsidie van het ene budget naar een ander is er een leemte en waren er voor 2008 geen financiële tegemoetkomingen voor de veilingen voorzien.

Tot eind vorig jaar werd het gratis fruit gefinancierd onder de gemeenschappelijke marktordening. De Europese Unie heeft onlangs echter beslist om de bedeling van fruitoverschotten daar uit te halen en te regelen via het subsidieprogramma van de telersverenigingen.
Dat programma gaat echter pas begin 2009 van start.

De Europese Commissie heeft daarom besloten om voor 2008 een overgangsregeling te treffen. In de loop van februari wordt het voorstel van de Commissie verwacht.

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.