Home

Achtergrond 168 x bekeken

Europa wil inkomenssteun vereenvoudigen

De voorwaarde dat land 10 maanden in bezit is voor inkomenssteun, verandert naar bezit op een bepaalde peildatum, voor Nederland 15 mei. Dit is een van de vereenvoudigingen die de Europese Commissie voorstelt in de Health Check, besprekingen van 21 januari 2008 voor de aanpassing van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Verder blijft het principe van de cross compliance overeind, maar kleine fouten moeten niet meteen tot korting leiden. Ook is er een voorstel voor een schoolfruitprogramma.

De zogenoemde cross compliance houdt in dat agrariërs inkomenssteun krijgen als zij voldoen aan randvoorwaarden op het gebied van bijvoorbeeld een milieuvriendelijke werkwijze, dierenwelzijn of hygiënemaatregelen. Het is niet de bedoeling dat kleine fouten al leiden tot kortingen hierop. Terugvorderingen onder de €100 komen zelfs te vervallen, omdat de inning dan meer kost dan het oplevert.

De Europese Commissie vindt de voorwaarden nu ook erg ingewikkeld. Vandaar dat er al enige tijd wordt gesproken over vereenvoudiging van de regels en de controle daarop. Deze vereenvoudiging is ook voor Nederlandse boeren van belang. Zo moeten boeren nu hun land 10 maanden in bezit hebben en/of gebruiken om in aanmerking te komen voor inkomenssteun. Dat wordt nu één peildatum: voor Nederland 15 mei. Als een boer op dat moment grond in gebruik heeft, kom hij of zij in aanmerking voor steun.

Een tweede voorstel is om geen terugvordering meer te vragen als die lager is dan €100. Dan wegen de kosten voor de administratie niet op tegen de opgelegde korting. Als laatste wordt het mogelijk om inkomenssteun niet te korten bij een kleine overtreding. Minister Verburg is tevreden met het bereikte resultaat.

Verder sprak de Europese Unie over een schoolfruitprogramma. Kinderen maken dan kennis met kwaliteitsgroenten en -fruit op school. Hiervan is Nederland een voorstander. Dan moeten er volgens Nederland geen incidentele overschotten weggewerkt worden via de scholen. Minister Verburg verwacht dat de Europese Commissie eind dit jaar een besluit neemt over dit Europese schoolfruitprogramma. Het kan misschien al in 2009 van start gaan.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘GLB’

Meer informatie LNV over Health Check en schoolfruit tijdens d e Landbouw- en Visserijraad van 21 januari 2008

Meer informatie Uitgebreid verslag van de Landbouw- en Visserijraad op 21 januari 2008

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.