Home

Achtergrond 164 x bekeken

Einduitslag: Van Gijzel wint ongeldig referendum

Rob van Gijzel heeft woensdag het ongeldige burgemeestersreferendum in Eindhoven gewonnen. De opkomst bleef inclusief blanco stemmen steken op 24,6 procent.

Voor een geldig referendum was een opkomst van 30 procent nodig. Volgens de voorlopige einduitslag haalde Rob van Gijzel 68,5 procent van de stemmen. Voor Leen Verbeek koos 31,5 procent van de stemmers.

De kiescommissie stelt de definitieve uitslag vanmiddag vast. Ook is dan pas bekend hoeveel mensen een blanco (protest)stem hebben uitgebracht.

De gemeenteraad van Eindhoven heeft nu het laatste woord en bepaalt donderdagavond wie van de twee PvdA-kandidaten voorgedragen zal worden als de opvolger van Alexander Sakkers (VVD).

Overigens wil minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) stoppen met het burgemeestersreferendum. Ze zei dat gisteravond bij het televisieprogramma Pauw & Witteman, in reactie op voorlopige resultaten van de volksraadpleging in Eindhoven. "De opkomst bij het referendum is te laag", meent de bewindsvrouw. "Ik denk dat dit tot de conclusie moet leiden dat we er maar mee moeten ophouden."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.