Home
Achtergrond
280 x bekeken
7 reacties
EU overweegt wijziging richtlijn biobrandstof
De Europese Unie heeft niet voorzien dat haar doelstelling om in 2020 10 procent van de autobrandstof te laten bestaan uit biobrandstof een bedreiging vormt voor de regenwouden en leidt tot stijging van de voedselprijzen.
Dat heeft EU-commissaris Stavros Dimas vandaag gezegd tegen de BBC. "Het blijkt dat milieuproblemen veroorzaakt door biobrandstof en de sociale problemen groter zijn dan we dachten. We moeten heel voorzichtig zijn'', aldus Dimas. Hij voegde eraan toe dat het beter is de gestelde doelstelling niet te halen dan dat schade wordt toegebracht aan de armen en het milieu.
De EU belooft nieuwe richtlijnen op te stellen voor het gebruik van biobrandstof. Een commissiewoordvoerder zegde striktere duurzaamheidscriteria toe, maar wilde geen details kwijt. Volgende week woensdag moet duidelijk worden wat Brussel in petto heeft.
PvdA-europarlementariër Dorette Corbey spreekt al van een "welkome politieke omslag''. Er is volgens haar niets tegen het stimuleren van biobrandstoffen, als het maar niet ten koste gaat van de oerwouden. Maar ze hoopt wel dat Dimas de daad bij het woord voegt.
De EU omarmde tot voor kort het idee om het gebruik van biobrandstof te stimuleren als gedeeltelijke vervanger voor benzine. Vorig jaar maart besloten de Europese leiders dat in 2020 minimaal 10 procent van de autobrandstof uit biobrandstoffen moet komen omdat de uitstoot van kooldioxide (CO2) hierbij geringer zou zijn dan bij normale benzine. Bovendien zouden de planten waarvan biobrandstof wordt gemaakt CO2 uit de lucht absorberen terwijl ze groeien.
Al snel bleek uit onderzoek dat de uitstoot van CO2 bij sommige biobrandstoffen nauwelijks lager is. Organisaties als Greenpeace en Oxfam wezen bovendien op de nadelige gevolgen van grootschalige productie van biobrandstoffen voor arme boeren in ontwikkelingslanden die van hun land verdreven worden en voor het milieu. Onvervangbaar oerbos dreigt plaats te maken voor eindeloze plantages met sojaplanten en oliepalmen. Volgens Milieudefensie zou de EU de bijmengverplichting zelfs moeten schrappen.
Administrator
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.