Home

Achtergrond 171 x bekeken 2 reacties

Duijzer: 'Sector heeft geen imagoprobleem'

Volgens PT-voorzitter Dirk Duijzer denken burgers en consumenten over het algemeen niet negatief over de glastuinbouw.

Het zijn eerder de ondernemers zelf die de sector een negatief imago toedichten. Dit zei Duijzer tijdens een thema-avond arbeid van LTO-Groeiservice, donderdag in Kwintsheul.

Uit onderzoeken, gedaan tussen 1957 en 2007, blijkt volgens Duijzer dat mensen door de jaren heen positief naar de tuinbouw kijken. Verder tonen de onderzoeken aan dat burgers de tuinbouw duidelijk onderscheiden van de landbouw, en oordelen dat een tuinder hoger opgeleid en dichter bij de consument staat dan een boer. Allemaal positieve associaties, aldus Duijzer.

Volgens de PT-voorzitter is het opvallend dat ondernemers een tegengesteld geluid laten horen. Zo zegt 60 procent van alle ondernemers in de Arbeidsmarktmonitor 2007 van het PT dat het imago negatief is en dat er moeilijk aan arbeid is te komen.

Duijzer: "Natuurlijk zegt het iets dat er veel ongeschoold werk is in de sector en dat jongeren de sector links laten liggen. Verder oordelen de werknemers in dezelfde arbeidsmarktmonitor dat werken in de glastuinbouw zwaar is, maar ze zijn tegelijkertijd dik tevreden over hun werk."

Volgens Duijzer zijn dat punten die moeten worden aangegrepen. Hij stak de aanwezige ondernemers een hart onder de riem: "Draag die tevredenheid van werknemers uit, evenals dat de sector hightech is en maatschappelijk bewust. Sector en de ondernemers doen te veel aan valse bescheidenheid. Een beetje meer zelfvertrouwen uitstralen kan geen kwaad."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Oog getuige

  Zoals de aanwezigen van de thema-avond van Groeiservice zullen beamen, heeft Dhr Duizer een goed onderbouwd, eerlijk en open verhaal gehouden. De stellingen zoals in dit bericht vermeld, zijn gebaseerd op diverse onderzoeksrapporten.
  Bij de thema-avond stond hij open voor kritiek en nodigde zelfs uit om de discussie over hedendaagse arbeidsproblematiek aan te gaan. Mijns inziens is het plaatsen van een reactie, gebaseerd op enkele regels tekst zonder het verband te kennen of achterhalen, geen discussie.

 • no-profile-image

  Blind van

  Dhr Duijzer gelooft in sprookjes en moet zijn licht eens laten schijnen buiten de kassen maar dat natuurlijk spreekwoordelijk i.p.v. LETTERLIJK!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.