Home

Achtergrond 315 x bekeken 1 reactie

Douane neemt reuzenkat in beslag

De douane heeft vorige week op Schiphol een door een Nederlands echtpaar geïmporteerde reuzenkat in beslag genomen.

De Algemene Inspectie Dienst (AID) onderzoekt of de in de Verenigde Staten gefokte asherakat kenmerken van een wild dier vertoont. Als dat het geval is, is invoer verboden. Dat heeft de AID dinsdag gezegd.

Ook bekijkt de AID of alle documenten in orde zijn. De resultaten van het onderzoek worden voorgelegd aan de officier van justitie die uiteindelijk beslist wat er met de kat gaat gebeuren. Zolang het onderzoek duurt, blijft het dier vastzitten. Het beest is ondergebracht bij een opvangadres.

De asherakat is een kruising tussen een Afrikaanse serval en een Aziatische luipaardkat. Een volwassen exemplaar kan zo'n 15 kilo wegen en heeft het formaat van een forse hond. Volgens de fokker, het Amerikaanse Lifestylepets, is de asherakat net zo makkelijk in de omgang als een gewone huiskat.

Een echtpaar uit Eindhoven heeft de kat geïmporteerd en betaalde 22.000 euro voor het beest. De Partij voor de Dieren plaatst vraagtekens bij de komst van de nieuwe kat. "De speciaal gefokte exotische kat dreigt een nieuw modeverschijnsel te worden. Maar het is de vraag hoe geschikt deze deels wilde kattensoort is voor een rol als tamme huisknuffel.''

Het valt de partij op dat de asherakat is bestellen als een product. "Er wordt zelfs gesproken over het ontwikkelen van de kat en twee versies waarin deze leverbaar is: een normale' versie en één voor mensen met een kattenallergie. Wij zijn tegen het kruisen van dieren waarbij enkel de belangen van verkopers en consumenten gediend worden en niet die van de dieren.''

De partij wil dan ook van verantwoordelijk minister Gerda Verburg (Landbouw) weten of zij het wenselijk vindt dat nieuwe kattenrassen worden ontwikkeld via kruisingen met wilde diersoorten. Ook is de partij van Marianne Thieme benieuwd welke koers de minister vaart op het gebied van "fokken en introduceren van genetisch gemodificeerde gezelschapdieren, zoals hypoallergene katten''.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gerrit

    Deze zogenaamde "Asherakat" bestaat helemaal niet. ?Dit is gewoon een Savannah. De mensen uit Eindhoven zijn opgelicht. Als je eens 10 minuten googeled op "ashera fraude" kom je daar snel achter. De verkoper in Amerika heeft een zeer bedenkelijke reputatie. Deze katten zijn door een Savannah fokker in de USA verkocht aan iemand welke deze week heeft doorverkocht aan de "Life Style Pet" oplichter...

Of registreer je om te kunnen reageren.