Home

Achtergrond 210 x bekeken

Dollar wint terrein ten opzichte van euro

De dollar steeg gisteren ten opzichte van de euro. Een euro is nu 1,46 dollar waard, tegen 1,48 eerder deze week.

Exporteurs kunnen zich echter moeilijk rijk rekenen, want de reden schuilt in magere economische berichten van een andere belangrijke handelspartner: Duitsland.

Uit recente cijfers van het bureau voor de statistiek in Wiesbaden blijkt dat de Duitse detailhandel 1,3 procent minder verkocht in november. Nieuwe data laten zien dat de maand ervoor ook al 2,3 procent minder was verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het ministerie van buitenlandse zaken presenteerde woensdag eveneens slecht nieuws. De export van Duitse producten is eind 2007 een half procent gedaald terwijl industriële productie, een indicator van economische gezondheid, eveneens inleverde.

Bij die andere grote markt voor Nederlandse producten, de Britse, was het nieuws niet veel beter. Het pound sterling bereikte het laagste niveau in elf jaar ten opzichte van de overige Europese munten en verloor ook ten opzichte van de ’greenback’. Daarmee is het duurder voor Britten om producten uit het vasteland of de VS aan te schaffen, maar verbetert hun uitvoerpositie.

Veel wisselkoersspecialisten verwachten dat de daling doorzet, aangezien de Britse Centrale Bank waarschijnlijk de rente moet verlagen.
De financiële storm die de experts van The Economist Intelligence Unit reeds in december voorspelden, komt wellicht vroeger dan verwacht. Het vertrouwen van beleggers spreekt boekdelen: aandelen in retail-bedrijven presteerden volgens The Financial Times in twintig jaar nimmer zo slecht als gisteren.

Niet alleen in de grotere landen gaat het minder. De vijftien euro-voerende landen moeten volgens onderzoekers het komende kwartaal rekening houden met langzamere economische groei.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.