Home

Achtergrond 205 x bekeken

Dioxinecrisis België: Verkest voor rechter

De eigenaren van de Belgische vetsmelterijen Verkest en Fogra, die aan de basis stonden vande dioxineaffaire van 1999, moeten zich voor de rechter verantwoorden.

In Gent gaat het proces tegen zeven beklaagden, onder wie vader en zoon Verkest, van start. Het parket eist verbeurdverklaring van minstens 7,5 miljoen euro. Daarnaast vragen negen burgerlijke partijen om schadevergoeding, waaronder het landbouwministerie en mengvoerbedrijven.

In totaal gaat het om zeven beklaagden: de bedrijven Verkest in Deinze (nu Profat) en Fograin Bertrix (nu Protelux) en hun eigenaren. De belangrijkste beklaagden zijn vader en zoon Verkest, die valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar ten laste is gelegd. Zij verkochten op papier gesmolten dierlijk vet aan meng- en veevoederbedrijven, maar leverden een mengsel van dierlijk en "technisch" (motorolie, gesmolten plastic en/of thermische olie) vet. Fogra leverde volgens de aanklacht met PCB's besmette grondstoffen aan Verkest.

De verdachten staat niet een alleen een miljoenenboete te wachten, ook is een gevangenisstraf tot vijf jaar mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.