Home

Achtergrond 229 x bekeken 3 reacties

Dertig procent melkveehouderij niet vertegenwoordigd in Productschap Zuivel

Dertig procent van de melkveehouders is, gerekend naar het totale quotum, niet vertegenwoordigd in het Productschap Zuivel.

Dit blijkt uit een onderzoek naar het organisatorisch draagvlak voor het schap. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is nog steeds niet in het schap vertegenwoordigd. In het onderzoek wordt in het geheel geen melding gemaat van de NMV. Wel van de groep geitenhouders. Die telt ongeveer 400 ondernemers, maar voor hen zijn geen quota gesteld. Volgens het PZ is de groep melkveehouders zo klein dat zij nauwelijks van invloed zijn op het totaalbeeld van de melkveehouderij.

De leden van de Nederlandse Zuivel Organisatie en van de zuivelhandelsorganisatie Gemzu vertegenwoordigen achtereenvolgens 98 en 95 procent van hun sectoren.

Binnen het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG) vertegenwoordigen de dragende organisatisch 99 procent van de aardappelhandel, bijna 80 procent van de groenten- en fruithandel en naar schatting 57 procent van de bloemenhandel (maar mogelijk meer of minder, omdat de binnenlandse handel niet in de telling is betrokken).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Zo zie je maar weer hoe de nmv door pz en lto worden afgepoeierd Het word de hoogste tijd dat de bezem hie eens flink door heen word gehaald ten koste van lto
  Ik las een stuk van de prov gelderland dat lto daar nog slechts 45% draagvlak heeft Hoe zou dat binnen pz zijn Toch heel opmerkelijk

 • no-profile-image

  P zuivelboer

  Van een oud schap naar een meer dynamisch schap is toch niet te veel gevraagd?hier moet men niet om hoeven te vragen.
  Als het schap niet mee onwikkeld en de rest (de sector wel) dan plaatst het schap zich buitenspel .

 • no-profile-image

  gli

  Ik ben geen lid van de NMV en mijn opvolger ook niet. Maar het komt mij voor dat in een democratie een organisatie die bestaansrecht heeft bewezen in een productschap vertegenwoordig hoort te zijn. Aan eendagsvliegen is geen behoefte, maar ik vind het niet relevant om nieuwkomers blijvend uit te sluiten.
  Regentenmentaliteit moet tot het verleden behoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.