Home

Achtergrond 154 x bekeken

Demonstraties Kenia met geweld uiteen geslagen

De Keniaanse oproerpolitie heeft vandaag in de grote steden van het land hardhandig demonstranten uiteengejaagd.

Agenten zetten traangas in en schoten hier en daar met scherp. Daardoor kwam in het westelijke Kisumu een demonstrant om het leven.

In een krottenwijk van de hoofdstad Nairobi raakten drie jongeren gewond. Ook in onder meer de havenstad Mombasa grepen de autoriteiten in toen demonstranten bijeenkwamen. De politie had demonstraties van de oppositie verboden.

Aanhangers van oppositieleider Raila Odinga wilden ondanks een demonstratieverbod de straat opgaan om te protesteren tegen de omstreden verkiezingsuitslag van 30 december. Zij stellen dat zittend president Mwai Kibaki Odinga de overwinning heeft ontnomen. Odinga bezwoer woensdag dat hij ook de rest van de week doorgaat met demonstraties in heel het land. Veel Kenianen bleven vandaag uit voorzorg voor nieuwe rellen thuis.

Geweld rond de jaarwisseling na de bekendmaking van de herverkiezing van Kibaki kostte mogelijk zevenhonderd mensen het leven. Ruim 250.000 Kenianen sloegen op de vlucht toen aanhangers van Odinga woedend de straat op gingen.

Kibaki blijft onbewogen, ondanks het bloedvergieten in eigen land en kritiek uit het buitenland. Een verzoeningspoging liep dinsdag vertraging op toen voormalig VN-baas Kofi Annan vanwege "zware griep'' moest afzeggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.