Home

Achtergrond 293 x bekeken 2 reacties

Cumela: kosten loonwerksector wederom fors gestegen

Vorig jaar zijn de kosten voor loonwerkbedrijven behoorlijk gestegen. Vooral de inzet van arbeid en de kosten van machines stegen snel.

Dat blijkt uit een analyse van brancheorganisatie Cumela. Cumela onderzocht de verschillende cao's en stelt vast dat de lonen in 2007 zijn gestegen met gemiddeld 3,7 procent. De vervangingswaarde van machines steeg met 3,5 procent. Dit is ruim een procent meer dan in de periode 2000-2006 het geval was.

Beleidsmedewerker Maurice Steinbusch: "De enige tijd dalende economie maakte dat mechanisatiebedrijven hun productiecapaciteit terugdrongen waardoor nu schaarste heerst. Daarnaast worden de machines, in een tijd van duur staal, gemiddeld groter en bevatten ze meer dure hydrauliek."

De kosten van rode gasolie stegen vorig jaar niet veel, al is de gemiddelde gasolieprijs nu wel 20 procent hoger dan in begin 2007. Cumela vreest echter dat de accijnsverhoging van 3 procent dit jaar op jaarbasis een stijging van 2 procent veroorzaakt, uitgaande van 74 eurocent per liter.

In de periode 1999 tot 2007 stegen de kosten met in totaal 24 procent. "Dit zet druk op de marges", aldus Steinbusch.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ricardo

  alles doorberekenen ,dat is de oplossing,jammer, alleen weg gelegd voor secundaire bedrijfsgroepen!

 • no-profile-image

  willem

  dat de kosten zijn gestegen geldt ook voor de veehouders (deze rijden ook en hebben ook machines nodig), de loonwerkers zullen deze kosten wel weer doorberekenen naar de veehouders (want zo is het nu eenmaal :( ??).
  Cumela zegt dan wel dat de kosten zijn gestegen, maar ik ben eigenlijk benieuwd wat de opbrengsten zijn gestegen, ik denk namelijk dat deze harder zijn gestegen dan de kosten. De loonwerkers hebben door de mestbeleid natuurlijk wel meer werk gekregen (mest uitrijden, 70% grasland, groenbemester).
  Al met al zullen denk ik eerder de veehouders moeten klagen dat de loonwerkers!

Of registreer je om te kunnen reageren.