Home

Achtergrond 201 x bekeken 3 reacties

Consument wil luxere en kant-en-klare producten

Consumenten willen luxer eten en maaltijden die gemakkelijk en snel klaar te maken zijn.

Hiervoor willen zij ook extra geld neerleggen. Dit concludeert econoom Michiel Vergeer van het CBS naar aanleiding van de stijgende consumptiecijfers in oktober en november vorig jaar.

De consumptie is in die periode aardig gegroeid met 2,9 procent (oktober) en 1,7 procent (november). Een stijging, vergeleken met de gangbare 1,5 procent. "Het zijn mooie cijfers", stelt Vergeer. Hij ziet met name een trend in de aanschaf van luxere goederen. "Consumenten willen niet meer het gewone plakje ham, maar serranoham of parmaham."

Een andere ontwikkeling die de econoom opmerkt, is dat kopers steeds vaker kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden. "Consumenten willen niet meer zelf hun aardappelen schillen en broccoli klaarmaken. Er is een groei in de aankoop van magnetronmaaltijden."

Per saldo wordt er niet méér geconsumeerd. Er worden alleen steeds meer duurdere levensmiddelen aangeschaft. Aan kant-en-klaremagnetronmaaltijden en luxere voedingsmiddelen hangt meestal een prijskaartje. Dat kan betaald worden doordat consumenten door het gunstige economische klimaat meer kunnen besteden. "En dat geld hebben ze laten rollen in onder meer de voedingssector."

Harde voorspellingen voor dit jaar wil Vergeer niet doen, maar de econoom schat in dat het positieve beeld de komende tijd niet zal veranderen. "Het zou mij verbazen als mensen in de geringe vrije tijd die ze hebben, ineens gewoon weer zelf hun eigen aardappelen gingen schillen."

Olga Hoekstra

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eurodusniks

  Lijkt me toch even afwachten wat er werkelijk geschiedt gezien de stijgende lasten en de banken die minder bereidwillig zullen zijn om geld uit te zetten(de klunzen). Mijn inschatting is dat er rond september 08 een behoorlijke stagnatie zal ontstaan...

 • no-profile-image

  Arend

  Een poosje terug stond op deze site dat de consumenten de voedingsprijzen te hoog vonden worden en nu willen ze de aardappelen geschilt en de groenten voorgeprakt in de super kunnen kopen.Wat is het nou?

 • no-profile-image

  gert

  komt ook door de tweeverdieners en ook door alleenstaanden die gaan voor gemak

Of registreer je om te kunnen reageren.