Home

Achtergrond 142 x bekeken

Consument voelt hoge olieprijs vooral aan pomp

De wereld heeft steeds meer moeite in de toenemende vraag naar olie te voorzien en dat uitte zich afgelopen week in een recordhoge olieprijs van 100 dollar per vat. Allerlei producten waarin olie zit verwerkt worden duurder.

De Nederlandse consument voelt de prijsstijging vooralsnog vooral aan de pomp.

,,In november betaalde de consument bijna 15 procent meer voor zijn autobrandstoffen dan een jaar eerder'', zegt econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ,,Daar is de prijsstijging als gevolg van de duurdere olie het hoogst en dat zien we terug in de inflatie.''

Hoe groot precies het effect is van de hoge olieprijzen op de portemonnee van de consument, is niet helemaal duidelijk. In bijna alle producten die we gebruiken zit olie verwerkt, van kunststoffen snijplanken tot plastic boodschappentassen. En in de houtlakken van chemie- en verfconcern Akzo Nobel, dat laat weten de afgelopen jaren ,,her en der'' de prijzen voor zijn klanten te hebben verhoogd.

Supermarkten hebben te maken met transportbedrijven, die de producten van de leveranciers aanvoeren en de winkels bevoorraden. De kosten van deze beroepsvervoerders bestaan voor een derde uit brandstofkosten. Zij sluiten echter langlopende contracten met de supermarkten.

,,De afgelopen maanden hebben wij nog geen significante prijsstijgingen gezien'', stelt een woordvoerder van supermarktconcern Ahold. ,,We hebben nog geen aanleiding gehad om iets te doen aan het prijsbeleid in de winkel.''

Volgens de gegevens van het CBS blijft het prijsniveau van producten in ons land (1,9 procent in november) vooralsnog ruim onder het Europese gemiddelde (3 procent). ,,Ik heb de indruk dat de energieprijzen in Nederland minder snel aan consumenten doorberekend worden dan in andere landen'', verklaart econoom Vergeer het verschil.

Zo worden de prijzen voor gas en elektra in ons land maar twee keer in het jaar aangepast, terwijl dat in andere landen onmiddellijk gebeurt. ,,In landen als Duitsland en Frankrijk wordt veel meer over de koopkracht gemopperd'', aldus de econoom.

Een kanttekening bij de prijsstijging van olie is de sterke euro, dan wel de zwakke dollar. ,,De prijsstijging van een vat olie in dollars is misschien hoog, maar wordt gedempt door de waardedaling van de dollar'', stelt Vergeer. De dollar verloor het afgelopen jaar zo'n 13 procent in waarde en een vat van 100 dollar vertaalt zich tegen de huidige koers in een kleine 68 euro.

De industrie heeft duidelijker last van de dure olie. De prijzen die de producenten aan de afnemers rekenen, zijn de hoogste in zes jaar, voor het grootste deel te wijten aan de stijgende olieprijs. Het CBS maakt donderdag nieuwe gegevens bekend over de inflatie in ons land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.