Home

Achtergrond 273 x bekeken

Congestie- management voor WKK-problematiek is noodverband

Telers zijn verdeeld over het idee van congestiemanagement om zo het probleem van de WKK-problematiek in het Westland op te lossen. Dit bleek gisteren op een bijeenkomst van de VEK-adviesgroep in het Westland.

Tennet, de beheerder van het landelijke transportnet, stelt het systeem voor als oplossing om ervoor te zorgen dat in de zomer van 2008 telers met een nieuwe WKK weer stroom kunnen leveren. Congestiemanagement houdt in dat partijen die hun stroom hebben verkocht, zoals telers of kolencentrales, een vergoeding van Tennet krijgen op het niet leveren van die verkochte stroom aan het net. Op die manier wordt filevorming op het net tegengegaan.

Sommige telers zien dit nieuwe systeem wel zitten; ze kunnen er immers geld aan verdienen. Anderen hebben hun reserves of ze zagen er niets in omdat het een tijdelijk ‘noodverband’ is voor het daadwerkelijke probleem, namelijk fysiek te weinig ruimte in het net voor het groeiende aanbod aan stroom. Bovendien komt er dan weer een handelssysteem bij en daar zitten telers niet altijd op te wachten.

LTO Glaskracht wil dat telers zo snel mogelijk investeringszekerheid krijgen over WKK’s. Ze wil dat snel de verschillende oplossingsopties worden uitgewerkt en ook worden uitgevoerd dat moet er toe leiden dat er op 1 januari 2009 geen belemmeringen meer zijn voor glastuinders met een WKK.

Nico van Ruiten, voorzitter LTO Glaskracht wil maximaal meedenken over het congestiesysteem, omdat dit waarschijnlijk de oplossing is die het snelst ingevoerd kan worden. Daarbij stelt de belangenbehartiger wel bepaalde voorwaarden. Zo moet het systeem wel werken voor telers en de kosten van het systeem en de verrekening ervan moeten aanvaardbaar zijn. En wat ook heel belangrijk is; het systeem mag niet ten kosten gaan van de doelstellingen die de tuinbouw zich op energiegebied heeft gesteld.” Op 1 mei zal duidelijk moeten zijn voor welke oplossingen er wordt gekozen.

Lees ook: Al 71 Westlandse tuinders in de wachtrij voor elektriciteitsnet

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.