Home

Achtergrond 286 x bekeken 1 reactie

China brengt Tibetaanse herders onder in huizen

De Chinese regering zal dit jaar meer dan 50.000 Tibetaanse herders verplichten in toegewezen huizen te gaan wonen. Dat maakte het Chinese persbureau Xinhua vandaag bekend.

De herders worden zo gedwongen hun levensstijl op te geven.

China wil naar eigen zeggen de nomaden helpen te moderniseren met de overstap van eenvoudige huisjes van hout en aarde naar stenen huizen. De bescherming van het milieu zou een ander doel zijn.

Sinds 2000 hebben al veel herders hun kuddes moeten slachten zonder daarvoor financiële compensatie te ontvangen, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport vorig jaar. Voor de nomaden is het zeer moeilijk ander werk te vinden, omdat ze weinig onderwijs hebben genoten en gebrekkig Chinees spreken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    S.Oldenburg

    In het kader nog meer informatie. De nomaden worden tegenwordig plekke toegewezen die ze moeten omheinen wat ze zelf moeten finacieren en wat veel erger is ze mogen niet meer zomer en winterweides gebruiken omdat ze in de omheinde gebieden moeten verblijven. Hierdoor wordt de zeer kwetsbare natuurevenwicht aangetast door overmatig gebruik van de winterweiden. het vee van de nomaden is op dit moment een zeer belangrijk vleesproducent zelf tot binnen China.
    Verder worden Tibettanen zwaar gediscremineerd en gaan jobs in centraalTibet standaard naar chinesen. In najaar 2007 hebik een rondreis door centraaltibet mogen maken en de nieuwe huizen gezien de nomaden die gedwongen worden ander werk te zoeken of ander werk te zoeken. Vele herders die een vaste plaats hebben gekregen gaan als nog wegtrekken met hun kuddes, zeker in het onbergzaam gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.