Home

Achtergrond 308 x bekeken

Certificering waardplanten houdt Noorse grens open

Het certificeringssysteem dat Nederland gebruikt om waardplanten van phytophthora ramorum naar Amerika te mogen exporteren, moet er nu ook voor zorgen dat de Noorse grens open blijft voor die planten.

De fytosanitaire autoriteiten van Noorwegen willen met ingang van vrijdag 1 februari 2008, een verscherpt beleid gaan voeren bij de invoer van waardplanten van phytophthora ramorum. Aanleiding hiervoor zijn vondsten van de schimmelziekte vorig jaar in importpartijen.

De Noren zijn van plan om plantmateriaal van Camellia, Kalmia, Pieris, Rhododendron en Viburnum dat afkomstig is uit Nederland en Duitsland, voortaan alleen toe te laten als het materiaal binnen een officieel certificeringssysteem is gekweekt. Zo'n systeem moet garanderen dat de planten vrij zijn van P. ramorum.

Afgelopen maandag heeft de Plantenziektenkundige Dienst (PD) een certificeringssysteem voorgesteld bij Mattilsynet, de Noorse fytosanitaire dienst, zo meldt Matthijs Mesken, secretaris van de handelsbond Anthos. Mesken heeft het voorstel afgelopen dinsdag van de PD vernomen.

Bij het schrijven van dit bericht was de PD niet bereikbaar voor commentaar. Het was daarom niet bekend of Noorwegen had gereageerd op het Nederlandse voorstel en of het verscherpte beleid definitief wordt ingevoerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.