Home

Achtergrond 412 x bekeken

CR Delta breidt aanbod gesekst sperma uit

Het aanbod van SiryX-gesekst sperma van CR Delta wordt opnieuw uitgebreid.

De stieren Kian, Spencer en Obelisk zijn vanaf komende maandag beschikbaar. Gesekst sperma maakt het mogelijk met 90 procent nauwkeurigheid vrouwelijke nakomelingen te fokken uit geïnsemineerde dieren.

Kian is volgens de fokkerijorganisatie de populairste roodbontstier aller tijden. In het afgelopen jaar waren er 61.369 eerste inseminaties. Daarbij doet de stier al een aantal jaren goed mee. De vraag naar conventioneel sperma van deze stier was afgelopen jaar zo hoog dat er geen ruimte was voor de productie van SiryX. Nu is die ruimte er wel.

CR Delta begon in Nederland in september vorig jaar met de verkoop van gesekst sperma. De fokkerijorganisatie verwacht op jaarbasis zo’n 200.000 doses gesekst sperma te verkopen. In juli en augustus worden de eerste vaarskalveren verwacht.

Gespannen over de vraag of er inderdaad veel vaarskalveren geboren worden, zijn ze bij CR Delta niet. "We weten dat het werkt door ervaringen in Brazilië. We zijn wel benieuwd hoe andere omstandigheden zoals het klimaat invloed op het proces kunnen hebben", zegt een woordvoerder.

Niet alleen veehouders met roodbontvee tonen interesse voor Kian. "De stier wordt heel veel voor het insemineren van zwartbontvee gebruikt. Dit komt door zijn goede economische en exterieurfokwaarden. Een eventueel roodbont kalf vinden de melkveehouders dan geen probleem."

De prijzen voor een dosis SiryX-pakket van de stieren zijn: Kian (roodbont) 75 euro, Spencer (roodbont) 70 euro en Obelisk (zwartbont) 40 euro. Hoe de toekomst voor een eventuele uitbreiding van de productiecapaciteit van gesekst sperma eruit ziet, kan CR Delta niet zeggen. "Eerst willen we bekijken of de vraag doorzet."

Of registreer je om te kunnen reageren.