Home

Achtergrond 246 x bekeken

Bush waarschuwt voor hoge olieprijzen

De Amerikaanse president George Bush heeft vandaag tijdens de tweede dag van zijn bezoek aan Saudi-Arabië olieproducenten gewaarschuwd voor de consequenties van "erg hoge'' prijzen van olie.

Het zou slecht zijn voor de Amerikaanse economie. Bush is in Riyad om steun te zoeken om de vrede tussen Israël en de Palestijnen te bevorderen en voor zijn campagne om Iran te isoleren. Ook praat hij over de lucratieve wapenovereenkomst die de Amerikanen willen sluiten met de Saudi's.

De Amerikaanse regering kondigde maandag aan dat de eerste stappen voor de wapenovereenkomst, ter waarde van zeker 13 miljard euro, zijn gezet. De regering wil voor ruim 80 miljoen euro laserbommen verkopen aan de Saudi's.

De meeste gesprekken in Riyad vinden achter gesloten deuren plaats, meldde de BBC dinsdag. Slechts weinig komt naar buiten. In de eerste gesprekken van president Bush met de Saudische koning Abdullah kwamen de spanningen over de Iraanse nucleaire ambities slechts even aan bod.

Volgens de regering-Bush is de lucratieve wapendeal met de Saudi's nodig als tegenmaatregel tegen Iran. Bush heeft eerder fel uitgehaald naar de machthebbers in Iran. Hij beschuldigde het islamitische regime ervan door de steun aan terroristen de veiligheid op de wereld in gevaar te brengen. "Iran is de belangrijkste sponsor van terrorisme'', zei Bush vorige week. "Iran stuurt honderdduizenden dollars naar extremisten wereldwijd, terwijl de bevolking lijdt onder repressie en economische ontberingen'', aldus Bush.

Bush ziet Saudi-Arabië als steun in zijn strijd tegen het terrorisme. Saudi-Arabië was echter "geen echte bondgenoot in de oorlog tegen terreur'' en heeft de belangen van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten niet behartigd, aldus de Democraten Anthony Weiner en Robert Wexler.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.